Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fridolin vill samarbeta med flera partier

"En handlingskraftig regering måste klara av att samarbeta med andra partier i riksdagen", säger Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin med Expressens reporter Åsa Asplid.

Här anländer Fridolin till en ny dag med intensiva förhandlingar med Stefan Löfven.

Men Miljöpartiet kan även tänka sig att samarbeta med C och FP för att få till en handlingskraftig regering.

– Vi kommer behöva samarbete med fler partier, säger Gustaf Fridolin.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet visade upp enad front på riksdagens borggård i måndags – och sedan dess har de två partierna suttit i intensiva förhandlingar för att komma fram till ett regeringsalternativ som ska presenteras för riksdagen senat 3 oktober.

Förhandling om ministerposter

Det man framför allt diskuterar är ministerposter.

Expressen träffade språkröret Gustaf Fridolin när han var på väg till riksdagen på onsdagsmorgonen ñ men han ville inte avslöja vilka poster MP är intresserad av.

- Det är just de samtalen vi ska ha med respekt för varan dras partier, säger han.

Stefan Löfven har sträckt ut en hand till både C och FP för att få till ett samarbete över blockgränserna för att på så sätt skapa stöd för en rödgrön budget i riksdagen. C och FP har hittills sagt att det är otänkbart att sätta sig i en regering med Stefan Löfven ñ och att alliansen kommer att lägga fram en egen budget i höst.

Hoppas på samarbete med alliansen

Men även Gustaf Fridolin hoppas nu på ett samarbete med ett eller flera partier i alliansen.

- En handlingskraftig regering måste klara av att samarbeta med andra partier i riksdagen, det är förutsättningen för att vi ska lyckas. Och det har vi också sagt hela valrörelsen ñ att en ny regering måste lyckas med det som alliansen inte lyckades med när det gäller samarbete utanför sitt eget gäng. Och det är valresultatet tydligt med ñ för att det ska funka måste man göra det, säger Gustaf Fridolin.

Kan ni tänka er ett samarbete med C och FP?

- Vi kommer behöva samarbete med fler partier, hur det samarbete görs blir upp till de sonderingar som regeringsbildaren måste göra, säger Gustaf Fridolin.