Mona Sahlin pressade Fredrik Reinfeldt i frågan om de kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna om situationen uppstår. Foto: Christian Örnberg
Mona Sahlin pressade Fredrik Reinfeldt i frågan om de kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna om situationen uppstår. Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldt pressades om SD

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin pressade Fredrik Reinfeldt i frågan om de kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna om situationen uppstår.
- Vi vill inte heller ta i dem med tång, sa Fredrik Reinfeldt.
Sverigedemokraterna har haft stort stöd i de senaste opinionssiffrorna.
Samtidigt har de rödgröna gett ett tydligt besked att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna om partiet skulle bli vågmästare.
Alliansen har tidigare gett ett mindre tydligt besked.

Vill inte ta i dem

Men i valrörelsens sista duell med Sahlin lät det annorlunda från Reinfeldt.
– Vi vill inte heller ta i dem med tång. Den som blir störst ska regera, och blir man inte det så måste man söka en bredare parlamentarisk lösning. Och då har vi sagt att Miljöpartiet är vår utgångspunkt, sa Reinfeldt i SVT.
För S-ledaren Mona Sahlin var det enkelt att komma ifrån frågan.
– Jimmie Åkesson (partiledare, SD) har sagt att han aldrig skulle stödja mig som statsminister. Men vi måste undvika en minoritetsregering med Sverigedemokraterna, sa hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag