Fredrik Reinfeldt om svenskhet och nationalism

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Moderaterna har haft en debatt om ett svenskkontrakt, där invandrare måste intyga att de känner till svenska lagar och värderingar. Inför EU-valrörelsen pratade din partisekreterare Per Schlingmann om att "Vi har ett mycket tydligt nationalistiskt perspektiv". Det är bara två exempel på hur Moderaterna börjat prata mer om svenskhet och nationalism. Gudrun Schyman sa i intervjun i de här partiledarutfrågningarna att det är Sverigedemokraterna som har påverkat er, och tvingat er till att visa att ni också diskuterar dessa frågor. Stämmer det?

 – Alltså, jag påverkas av samhällsproblem. Och vi har problem med att integrera människor som kommer, utrikesfödda till Sverige. Vi har problem att få dem gå och göra sin svenskoleutbildning, vi har problem att få dem att komma in i arbetslivet, vi har problem med att få dem att känna tillit till det svenska samhället. Vi har problem med ett ”vi och dom”-tänkande i vissa områden i Sverige, som inte sällan syns i skärningarna mellan sådana som är födda i Sverige och sådana som inte är det. 

 – Jag har stor respekt för att det där är frågor som vi har haft problem med länge, som det inte finns några enkla svar på hur man löser. Men det handlar väldigt mycket om arbetslinjen, vägar till jobb, och det handlar väldigt mycket om kvalitén i skolan och det handlar också om språkets ställning. Det är klart att det är rätt naturligt att man känner ett utanförskap i ett land där man inte behärskar det språk som myndigheter och merparten av befolkningen faktiskt pratar.