Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade fusket med rotavdraget. Foto: Christian Örnberg
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade fusket med rotavdraget.  Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldt om rotfusket

Publicerad
Uppdaterad
Byggbranschen slog larm och menade att rotavdraget uppmanar till fusk.
Nu svarar Fredrik Reinfeldt:
- Det finns alltid en risk att lättnader används felaktigt, säger statsministern till Expressen.se.
Regeringen införde rotavdraget inom bygg- och renoveringsbranschen i inledningen av 2009.
Enligt Ekot har avdraget inte bara gett önskade effekter.
Byggarbetare berättar hur de pressas av kunderna att fuska då det inte längre handlar om vem som har lägst anbud, utan vem som går med på att skriva över material till arbetskostnader, menar företrädare för byggbranschen, enligt SR:s "Ekot".

"Få bort fusk"

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill i stället se den stora förändringen som rotavdraget lett till.
– Rotavdraget tillkom delvis för att få bort fusk, för att göra svarta jobb vita. Sedan finns det alltid en risk med alla typer av lättnader att det används felaktigt, säger Reinfeldt till Expressen.se och fortsätter:
– Det stora som har förändrats är att tidigare svartjobb deklareras som vita inkomster. Sedan ska man alltid se till att regler efterlevs och att konkurrensen är schyst mellan byggarbetare.

"Har kontrollerat"

Skatteverket säger att fifflet minimalt, enligt en utredning som innefattat en slumpkontroll av 3 000 företag i landet.
– Vi har verkligen följt upp alla de här fakturorna och kontrollerat materialfrågan och begärt in kvitton och allting, säger Pia Blanck Törnros, rättslig expert, till "Ekot".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag