Fredrik Reinfeldt. Foto: Christian Örnberg
Fredrik Reinfeldt. Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldt: Jag är mest nervös över ett otydligt resultat

Publicerad
Uppdaterad
Räkna med en rysare på valdagen.
In i det sista minskar gapet mellan blocken - men Fredrik Reinfeldt behåller lugnet.
- Det var ännu jämnare för fyra år sedan. Jag vet hur de här valnätterna känns, säger han.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var med i direktsända intervjuer i TV4-programmet "Din blivande statsminister" dagen före valdagen.
Det var Reinfeldts och Sahlins sista chans att påverka väljarna.
Samtidigt visar opinionssiffror att gapet mellan alliansen och de rödgröna minskar efter Mona Sahlin & Co:s starka slutspurt.
– Det är upplagt för en rysare. Ingen vågar säga hur det här ska landa, säger Mats Knutson, politisk reporter på SVT, i Rapport.
Gapet mellan regeringsalternativen varierade under sista valveckan mellan 3,0 och 6,4 procentenheter.
Samtidigt har över en miljon väljare inte bestämt sig.

"Rösta tydligt"

Men Fredrik Reinfeldt visade på ett lugn efter direktsändningen i TV4.
– Jag minns hur det var för fyra år sedan, då var det ännu jämnare. Så jag vet hur de här valnätterna känns, säger han.
Nervositeten har inte ökat i takt med att avgörandet närmar sig allt mer.
– Den har funnits där hela tiden. Men mest nervös är jag över att vi ska få ett otydligt resultat. Jag vädjar om tydlighet; rösta tydligt, säger Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag