Mona Sahlin halkar efter Fredrik Reinfeldt i en ny mätning från SOM-institutet. Foto: Mikael Sjöberg
Mona Sahlin halkar efter Fredrik Reinfeldt i en ny mätning från SOM-institutet.  Foto: Mikael Sjöberg

Fredrik Reinfeldt i topp - Mona Sahlin i botten

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt är mer populär än sitt parti och den mest populära partiledaren i Sverige, visar den senaste mätningen från SOM-institutet.
Mona Sahlin har däremot tappat i popularitet till en nionde plats bland partiledarna.
När en partiledare är mer populär än själva partiet fungerar det som ett dragplåster i valet. Om det däremot är tvärtom riskerar partiledaren att bli en negativ faktor. Det är goda nyheter för Fredrik Reinfeldt, som enligt SOM-institutets senaste mätning för 2009 som presenterades i Rapport i går, ökar stort i popularitet och är den mest populära partiledaren i Sverige - mer populär än Moderata partiet.

Beror på politiken

Men Per Schlingmann (M), partisekreterare, tror inte att populariteten handlar om Reinfeldt som person, utan om partiets politik.
- Partiet är också mer populärt nu än i valet 2006. Jag tror att det beror på att vi har fört en ansvarsfull ekonomisk politik genom krisen, säger han.
Medan Reinfeldt är i topp, följd av Miljöpartiets Maria Wetterstrand, hamnar Mona Sahlin endast på en nionde plats över partiledarnas popularitet.

"Mona skicklig politiker"

Bara Piratpartiets Rickard Falkvinge och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är mindre populära.
- För oss och för väljarna är den viktiga frågan vilket Sverige man vill ha. Valet handlar om politiken och jobben mer än om partiledarna. Mona Sahlin är en skicklig politiker som kommer att göra ett utmärkt jobb den dag hon får chansen att styra en regering, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag