Foto: Eva Tedesjö
 Foto: Eva Tedesjö

Frågor och svar om valet 19 september

Publicerad
Uppdaterad
När är valet?
19 september 2010 hålls allmänna val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige.
Vallokalerna är normalt öppna till 20.00 på valdagen, men även andra tider kan gälla. Från och med 1 september 2010 kan man förtidsrösta.

Vilka får rösta i riksdagsvalet?
Alla svenska medborgare som någon gång har stått skrivna i Sverige får rösta i riksdagsvalet. Du måste fylla 18 år senast på valdagen.

Vilka får rösta i landstings- och kommunalvalet?
Alla EU-medborgare samt islänningar och norrmän som är skrivna i kommunen alternativt landstinget tillåts lägga en röst. Även medborgare i andra länder som har varit skrivna på orten i minst tre år har rösträtt.

Kan jag påverka partiernas listor?
Ja, det kallas personval. Du kan försöka kryssa in kandidater som finns långt ned på listorna. I riksdagen är spärren 8 procent för att ta sig förbi andra kandidater. I övriga två val gäller 5 procent.

När räknas rösterna?
Rösträkningen inleds så fort vallokalerna har stängt. Riksdagsvalet räknas först, sedan kommunalvalet och slutligen landstingsvalet.

Vilka partier kommer in i riksdagen?
Ett parti måste få över 4 procent av rösterna för att få plats i riksdagen. I landstingsvalet gäller 3 procent. I kommunalvalet finns ingen spärr.

Hur fördelas mandaten?
Mandaten – antalet platser som ett parti får i de olika församlingarna – delas ut enligt något som kallas jämkade uddatalsmetoden. Det finns speciella regler för mandatfördelningen och vissa undantag men mandaten delas till största del ut proportionerligt.
Alltså, ett parti som får 10 procent av rösterna får också 10 procent av de 349 riksdagsplatserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag