Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

FP vill strama upp slöjregler

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja, rapporterar Ekot.
- Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.

Oklar lag


Huruvida skolor kan hindra elever från att klä sig i exempelvis niqab eller burka är oklart i dagens lagstiftning. Förra året anmälde en elev på en vuxenutbildning i Stockholm som fått veta att hon inte fick bära slöja i klassrummet skolan till Diskrimineringsombudsmannen. Fallet är ännu inte avgjort.
- Jag vill ju att Sveriges rektorer ska ha lättolkade lagar, man ska inte behöva hamna i domstol för att veta vad som står i lagen, säger Björklund.
Skolverket klargjorde i ett utlåtande 2003 att en rektor kan bestämma att en lärare inte ska få ha heltäckande slöja om det är så att det påverkar undervisningen negativt, enligt Ekot.

Tummen upp


Lärarförbundets vice ordförande Ann-Charlotte Eriksson är positivt inställd till Folkpartiets förslag som hon anser ger tydliga besked om vad som gäller.
- Det måste vara tydligt, vad får en rektor göra. Det är något som vi själva har efterlyst, säger Eriksson.
Hon understryker att beslutet måste tas i dialog med lärare, familj och elev.
- Ska man ha framgång i detta och inte skapa polarisering i samhället, så tror jag på en dialog. Skolan får aldrig upplevas som kränkande. Därför måste vi förklara varför man fattar beslutet, vilket syftet är och vilka lösningar man kan hitta, säger Eriksson.
Ett problem som Ann-Charlotte Eriksson nämner är att lärare inte kan se vem som kommer för att skriva ett prov om eleven bär heltäckande slöja.
- Läraren måste vara säker på att det är rätt elev som hon eller han sätter betyg på, säger hon.

Kan förbjuda redan i dag


- Redan i dag kan rektor förbjuda heltäckande slöja i skolan. Det ingår i rektors ansvar, säger Socialdemokraternas integrationspolitiske talesman Luciano Astudillo.
Han anser att de riktlinjer som finns från 2003 från Skolverket om rektors rätt att förbjuda heltäckande slöja i skolan är tillräckliga.
- De direktiv som finns borde räcka men om de behöver förtydligas vill vi inte stänga dörren för det. Samtidigt ska man inte göra en höna av en fjäder, vilket jag tycker att Björklund gör, säger Astudillo.
Socialdemokraterna delar Folkpartiets åsikt att det är viktigt för kommunikationen att elever och lärare kan se varandras ansikten, men tycker inte att heltäckande slöjor är ett stort problem ute i skolorna.
- Detta är inte ett stort problem men där det uppkommer är det klart att rektor ska kunna känna trygghet i att ta ett sådant beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag