Jan Björklund sommartalade i Marstrand i dag. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Jan Björklund sommartalade i Marstrand i dag.  Foto: Maja Suslin / Scanpix

FP: Föräldrar ska vakta bråkiga barn i skolan

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund vill att föräldrar till bråkiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummet.
Ett slag i luften tycker Lärarförbundet, men Lärarnas Riksförbund är lite mer positivt.
- Jag är rätt övertygad om att 15-årige Kalle som spelar Allan och ska vara cool kommer att uppföra sig betydligt bättre om mamma eller pappa sitter på en stol längst bak i klassrummet, sade Björklund i Societetshuset på Marstrand.
Han anser att för lite ansvar läggs på föräldrarna. Tanken med FP-förslaget är att skolan och elevens föräldrar först och främst ska nå en frivillig överenskommelse om medverkan i klassrummet, men om föräldrarna vägrar samtidigt som skolan bedömer det som nödvändigt bör kommunens utbildningsnämnd ytterst kunna besluta om obligatoriskt deltagande.
- Man kan faktiskt inte avsäga sig sitt föräldraansvar, sade Björklund.
Han har dock inte tänkt ut några sanktioner om föräldrarna ändå skulle vägra att komma.
De föräldrar som deltar ska ersättas för förlorad arbetsinkomst i nivå med föräldraförsäkringen.

"Slag i luften"

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att Björklund har en förenklad syn på hur man ska få bukt med bråkiga elever.
- I grunden är det positivt med ökade kontakter mellan hem och skola. Men bråkiga elever är oftast kopplat till ett hem som inte vill samarbeta och att tvinga föräldrar som inte vill till skolan är ett slag i luften. Det kan vara direkt negativt för barnen.
Lärarnas Riksförbund är tveksamt positiva till förslaget.
- Detta kommer inte att lösa alla disciplinproblem som finns i klassrummet, men är ett förslag värt att prova, säger Metta Fjelkner, ordförande för LR.
Ylva Johansson, (S), tidigare skolminister tror inte att det behövs någon ny lagstiftning.
- Vad vi däremot behöver, och som Björklund skulle kunna bestämma om, är fler lärare i skolan. Just nu minskar ju antalet lärare och klasserna blir större, säger Johansson.

Fler kuratorer och sköterskor

Jan Björklund lanserade också ett annat nytt förslag i sitt sommartal, som syftar till att stödja elever som mår psykiskt dåligt. Han vill under nästa mandatperiod införa ett riktat statligt stöd till skolorna på i slutändan 0,5 miljarder kronor per år. Pengarna ska räcka till omkring 1 000 nya skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer.
- Vi måste våga se de barn som underpresterar i skolan för att de mår dåligt. Det är därför vi behöver lyfta den svenska elevhälsan, sade Björklund.
Förslagen kommer att bli vallöften i Folkpartiets valmanifest som presenteras nästa fredag, liksom det tidigare kända förslaget att skolk ska skrivas in i betygen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag