Hackare försökte sabotera valet med falska valsedlar. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Hackare försökte sabotera valet med falska valsedlar. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Försökte hacka valet med röstsedlar

Publicerad
Uppdaterad
Med hjälp av handskriven datakod på valsedlar har hackare försökt manipulera datorer i valet. Meddelandena är skrivna så att datorn uppfattar dem som en instruktion i stället för en röst till databasen.
- Någon ville åstadkomma något dåligt med det där, säger Henrik Hannebo på valmyndigheten.
Bland de handskrivna valsedlarna som kommit in till valmyndigheten finns ett antal fall där man genom att skriva datakoder på valsedlarna försökt angripa datorer som använts i valet. Koderna på röstsedlarna uppfattas av datorn som en order om inte den inkommande texten filtreras.
Jonas Thambert på Sveriges IT-incidentcentrum säger sig ha hört talas om attackerna tidigare i veckan och att möjligheterna för en hacker är stora om datorn är sårbar.
- Du kan lägga till en miljon röster, det finns ingen begränsning om systemet är oskyddat och man vet hur det är uppbyggt.

Allvarliga attacker

Henrik Hannebo på valmyndigheten säger att det är första gången de sett denna typ av attacker, men att ingen kod har tagit sig igenom.
- Men det var ett försök i alla fall. Någon ville åstadkomma något dåligt med det där.
Om attackerna är allvarligt menade eller inte är omöjligt att veta, men Henrik Hannebo tror att fler attacker kommer upptäckas.
- Det lär dyka upp mer och mer när valmyndigheten har räknat klart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag