Carl B Hamilton utgår från att någon kommer att överklaga valresultatet. Foto: Stefan Forsell
Carl B Hamilton utgår från att någon kommer att överklaga valresultatet. Foto: Stefan Forsell

Folkpartiet: Det måste utredas

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP) utgår inte från att Folkpartiet kommer att överklaga valresultatet.
- Men någon kommer att överklaga resultatet, antingen en privatperson eller ett parti, säger han till Expressen.se.
Carl B Hamilton beskriver läget i Värmland som kaotiskt med anledning av det 50-talet röster som felaktigt kan ha blivit underkända.
- Och det är svårt att kommentera mitt i en något kaotiskt situation. Men en gammal sanning är ju att varje röst räknas och det stämmer ju verkligen nu. Valsystemet verkar vara mer osäkert än vi var medvetna om och det är något vi måste fundera på till nästa gång, säger han.

Behöver utredas

Erik Ullenhag, Folkpartiets partisekretare:
- Finns det oegentligheter så behöver de utredas. När det är så små marginaler som gäller så är det viktigt att allt blir rätt. Men det är först och främst en lokal fråga.
Carl B Hamilton vill i nuläget inte kommentera om valresultatet i Värmland bör överklagas.
- Det definitiva resultatet måste föreligga innan man fattar det beslutet, säger han.
Men tror du att resultatet kommer att överklagas?
- Jag skulle inte utgå från att Folkpartiet kommer att överklaga beslutet men någon kommer att göra det - antingen en privatperson eller något parti. Det är jag ganska säker på.
Vad tror du om möjligheten att få till ett omval?
- Jag kan inte bedöma det. Jag är inte så insatt i vallagen.
Folkpartiets ledning har i nuläget inga möten inplanerade under dagen, med anledning av situationen i Värmland.
- Just nu vet jag bara att man lokalt försöker reda ut vad som hänt, och vi håller kontakt med varandra, säger Erik Ullenhag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag