Regeringen vill ha elitklasser redan i grundskolan. Foto: Anna-Lena Mattsson
Regeringen vill ha elitklasser redan i grundskolan. Foto: Anna-Lena Mattsson

Elitklasser ska införas - redan i grundskolan

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen vill ha elitklasser redan i grundskolan.
Syftet är att extra begåvade elever ska få en större möjlighet att utvecklas i högstadiet.
- Ingen ska behöva rulla tummarna, säger utbildningsminister Jan Björklund.
En reform om att införa spetsutbildningar i grundskolan presenterades i dag under en presskonferens av Jan Björklund. Planen är att elitklasser ska införas i årskurs sju till nio för elever med extra hög studiekapacitet.
Klasserna ska omfatta matematik samt natur- och samhällsvetenskapliga ämnen.
– Man ska gå fortare fram i de här klasserna, säger Jan Björklund.
Han menar att eftersom det finns elitklasser inom idrott och musik sedan länge så borde det även vara tillåtet inom teoretiska ämnen.
– Jag förstår inte varför det skulle vara tabu, säger utbildningsministern.

Antagningsprov

Redan i dag finns det elitklasser på gymnasienivå där elever läser kurserna i en snabbare takt. Tanken med spetsutbildningarna i grundskolan är att riktigt begåvade elever ska kunna läsa in gymnasiekurser redan på grundskolan.
Något som kommer att vara nytt med elitklasserna i grundskolan är att antagningsprov kommer att tillåtas. Anledningen till det är att bara elever med särskilt mycket fallenhet ska kunna gå i elitklasserna.
– Vi vill inte locka in elever på en utbildning som de inte har förutsättningar att fullfölja, menar utbildningsministern.

Liten grupp elever


Han anser att det är en liten grupp elever som den här reformen kommer omfatta, runt några promille.
Planen är att skolor ska kunna ansöka om att starta sådana här spetsutbildningar våren 2011.
– Vi räknar med att kunna starta mellan 10-30 klasser hösten 2012, meddelade Jan Björklund.
Systemet ska vara rikstäckande så att alla elever har samma chans.
– Vad man har för folkbokföringsadress ska inte avgöra, säger utbildningsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag