Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
 Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Elever får rösta på SD

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna får sina valsedlar distribuerade i skolvalet - men inte Piratpartiet och Feministiskt initiativ.
Fast flera skolor vill inte att deras elever ska få rösta som de vill.
- Det finns en del skolor som tycker det är problematiskt att de här partierna finns med, säger Inger Ashing, ställföreträdande generaldirektör på ungdomsstyrelsen.
Årets valrörelse blir hård även för de som inte får rösta än. Fler skolor än någonsin har anmält intresse för skolvalet som anordnas av ungdomsstyrelsen. Och i år ska eleverna få rösta på vilket parti de vill.
- Förra gången delade vi inte ut Sverigedemokraternas valsedlar. Och röster på dem räknades inte på flera skolor. I år ska vi vara hårdare, säger Inger Ashing till Expressen.se.

Ska vara likt riksdagsvalet

Hon vill att skolvalet ska vara så likt riksdagsvalet som möjligt. Därför väljer ungdomsstyrelsen i år att skicka ut valsedlar för SD - men inte för andra röstmagneter bland ungdomar som PP och Fi. Fast Ashing säger att det var en svår diskussion.
- Principiellt är det enkelt. Men det finns en del skolor som tycker det är problematiskt att de här partierna finns med. Fast ungdomarna ska få rösta på vilka de vill - oavsett vad de vuxna tycker.
Trots att Piratpartiet blev större än Sverigedemokraterna förra skolvalet får de alltså inga valsedlar utkörda. Men ungdomsstyrelsen lovar att eleverna ska få information om hur de ska kunna rösta på dem ändå.
Skolvalet är till för att elever i högstadiet och gymnasiet ska lära sig hur demokrati fungerar. Hittills har nästan 300 fler skolor anmält sig till valet än förra året. Då fick SD 4,32 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag