Lars Ohly talar i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström
Lars Ohly talar i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström

Dyrt bli välfärdsparti

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterpartiet ska bli Välfärdspartiet.
Men det kommer att kosta.
Kanske 100 miljarder kronor kostar Lars Ohlys satsningar enligt honom själv.
- Realistiskt är tydligen att kunna sänka skatten med 100 miljarder. De här reformerna kanske går på nånstans i den storleksordningen, men de anses helt orealistiska, säger Ohly.
Under måndagskvällens Almedalstal skisserade V-ledaren sina visioner för hur Sverige ska "skapa världens bästa välfärd utan privata vinster". Ohly räknade upp elva punkter:
- Allas rätt till trygga anställningar och heltidsjobb.
- Rätten till bostad, stimulera byggandet varav många hyresrätter.
- Inför en tandvård som alla ska ha råd med.
- Inför avgiftsfri kollektivtrafik med tätare turer.
- Rättvisa löner för kvinnor, få slut på den strukturella diskrimineringen.
- Slopa skattesubvention för städning hos de rika, och lägg pengarna på billig hemtjänst till äldre och funktionshindrade.
- Höj studiemedlet.
- Inga vinstintressen inom välfärden.
- Öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar.
- Fler lärare i grundskolan.
- Samma skatt på samma inkomst. Arbetslösa, sjuka, föräldralediga och pensionärer ska betala samma skatt som löntagare.

"Längre än en mandatperiod"

Men smakar det så kostar det.
Lars Ohly gör en uppskattning att hans visioner, som han kallar dem, kan kosta runt 100 miljarder kronor. Lika mycket som regeringens skattesänkningar under mandatperioden.
Men Ohlys horisont är inte nästa mandatperiod.
– Jag förstår att det tar längre än en mandatperiod för att uppnå allt det jag pratat om ikväll.
På hur lång sikt?
– Jag har inte satt nån tidsplan för det här men jag tycker det är viktigt att vi lyfter blicken och tänker oss vad det är för samhälle vi vill leva i.
Är det ett gratissamhälle?
– Tvärtom. Ett samhälle där vi alla gemensamt betalar för det som vi alla kan behöva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag