Det här betyder valmanifestet för dig

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna är nu överens om en regeringsplattform.
En del gamla förslag som höjd bensinskatt och högre tak i föräldraförsäkringen finns kvar samtidigt som nyheter om klimatavdrag för villor och sänkt maxtaxa på dagis avslöjades i dag.
Här är de rödgrönas viktigaste besked till väljarna - punkt för punkt.
Precis som alliansen fokuserar Mona Sahlin och hennes kamrater på jobben.
* De rödgröna vill precis som alliansen sänka restaurangmomsen.
* Småföretagen ska få sänkt arbetsgivaravgift.
* Alla ska ha rätt till heltid och för att få upp kvinnolönerna ska arbetsgivarna kunna tvingas till lönekartläggningar.
* Avgiften till a-kassan ska sänkas till 80 kr och ersättningsnivån och taket ska höjas så att alla som tjänar upp till 25 000 kr ska få ut 80 procent av sin lön i a-kassa

Högre studiebidrag

Men i valmanifestet har de rödgröna också enats om en rad andra punkter:
* Bostadsbyggandet ska öka genom en fördubbling av byggandet av hyresrätter.
* Studiebidraget ska höjas med 400 kr och studielånen med 200 kr per månad.
* 100 miljarder ska investeras i järnväg och kollektivtrafik under de kommande elva åren.
* Om en villa býggs om så att den blir mer energieffektiv kan husägaren få slippa fastighetsavgift i tre år.

Sänkt maxtaxa

* Max fem barn per pedagog inom förskolan.
* Maxtaxan i förskolan ska sänkas från 1 260 kr till 900 kr för ett barn. För det andra barnet ska maxtaxan sänkas från 840 till 600 kr.
* Lärartätheten inom grundskolan ska öka till nio lärare per 100 elever eller 6 000 fler lärartjänster.
* Betyg från sjuan.

Rotavdraget kvar

* Mer bidrag i form av höjt underhållsstöd, bostadsbidrag för ensamstående och höjt bostadstillägg till förtidspensionärer.
* Alla barn ska ha rätt att gå 30 timmar i förskola och kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg även till den som jobbar på obekväma arbetstider.
* Rotavdraget ska vara kvar. Rutavdraget ska tas bort.
* Hemtjänst ska kosta max 100 kronor i timmen.
* Tandvård ska vara avgiftsfritt fram till 24 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag