Här presenterar de rödgröna sitt valmanifest.
Här presenterar de rödgröna sitt valmanifest.

Det här betyder valmanifestet för dig

Publicerad
I dag presenterade de rödgröna sitt valmanifest - med detaljer om vad partierna vill göra om de får regera.
Här är de viktigaste punkterna med besked om vad de rödgröna vill göra för dig. En del är löften - annat är reformambitioner.
- Pensionärerna kommer att märka störst skillnader i plånboken, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

LÖNTAGARE

* Alla ska ha rätt till heltid och för att få upp kvinnolönerna ska arbetsgivarna kunna tvingas till lönekartläggningar.
* Avgiften till a-kassan ska sänkas till 80 kr och ersättningsnivån och taket ska höjas så att alla som tjänar upp till 25 000 kr ska få ut 80 procent av sin lön i a-kassa
– Att man sänker avgiften på a-kassan innebär också att man växlar det mot en skattehöjning. Man minskar ner jobbskatteavdraget så det blir något mindre. Det beror på vilken a-kassa man har i dag om det blir plus eller minus i plånboken.
– Sedan vill man skala ner jobbskatteavdraget för de som tjänar 40 000 kronor eller mer så där blir det skattehöjningar.
– De som har högre lön och högtaxerade bostäder kan naturligtvis få ökade skatter, säger privatekonomen Ylva Yngveson på Swedbank.

ARBETSLÖSA

– Avgiften till a-kassan ska sänkas till 80 kr och ersättningsnivån och taket ska höjas så att alla som tjänar upp till 25 000 kr ska få ut 80 procent av sin lön i a-kassa
– Här är det svårt att säga vad det betyder för den arbetslöse i slutändan då det finns andra försäkringar som täcker in, säger Ylva Yngveson.  Det finns andra försäkringar i dag som täcker in en del, säger Ylva Yngveson. 

STUDERANDE

* Studiebidraget ska höjas med 400 kr och studielånen med 200 kr per månad.
* Lärartätheten inom grundskolan ska öka till nio lärare per 100 elever eller 6 000 fler lärartjänster.
* Betyg från sjuan.
* Tandvård ska vara avgiftsfritt fram till 24 år.
– Här vill de även ha ett tilläggsbidrag för studerande som har barn. När det gäller a-kasseersättning så ska man se över villkoren för de som är studerade och de som är deltidsarbetande.
– Men reglerna för deltidsarbetande kan ha ställt till det lite. Beroende på vad man kommer fram till där så kan de förenkla för de som hamnar mittemellan två stolar, säger Ylva Yngveson.

PENSIONÄRER

* Höjt bostadstillägg till förtidspensionärer.
* Hemtjänst ska kosta max 100 kronor i timmen.
* Lovar att avskaffa skillnaden i skatt mellan lön och pension under nästa mandatperiod, om ekonomin tillåter.
* Dubbel tandvårdscheck
– De är i ungefär samma nivå som alliansens förslag, men att de till och med ska ta bort skillnaderna så småningom på beskattningen av pensionärer och löntagare.
– Här gäller även att man får en dubbel tandvårdscheck vilket minskar kostnaderna för pensionärernas tandvård.
– Oavsett block så kommer pensionärerna att märka mest att de får mer över i plånboken, säger Ylva Yngveson.

BARNFAMILJER

* Maxtaxan i förskolan ska sänkas från 1 260 kr till 900 kr för ett barn. För det andra barnet ska maxtaxan sänkas från 840 till 600 kr.
* Alla barn ska ha rätt att gå 30 timmar i förskola och kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg även till den som jobbar på obekväma arbetstider.
* Max fem barn per pedagog inom förskolan.
* Taket höjs i föräldraförsäkringen och de vill att fler pappor ska ta ut mer av föräldraledigheten
* Mer bidrag i form av höjt underhållsstöd, bostadsbidrag för ensamstående
– Det är motiverande att titta på om ensamstående kan få lägre kostnader, men samtidigt beror det på vilken lön man har och om man kommer upp i maxtaxan eller inte. Men med en trång ekonomi med försörjningsansvar så välkomnas bidrag. I våra undersökningar är det ofta ensamstående som har svårt att få pengarna att räcka till, säger Ylva Yngveson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag