"Det är ett kallt manifest"

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas talesman i ekonomisk-politiska frågor Thomas Östros tycker att Alliansens valmanifest är tydligt.
- Det är ett kallt manifest. Det är väldigt litet välfärd och väldigt mycket skattesänkningar, säger han till TT.
– Det är ju väldigt tydligt att det är ett skattesänkarmanifest. Nu blir skillnaden glasklar och striden hård. Det är skattesänkningar speciellt för dem som tjänar bäst mot välfärd.
TT: Men det handlar inte om de 100 miljarder kronor som du varnat för?– Det är bara att läsa i manifestet. Återigen räknar de upp värnskatt, bolagsskatt, arbetsgivaravgifter. Vi är i exakt samma situation som 2006. Då sade de att de skulle sänka med 30 miljarder, det blev 100 miljarder. Nu går de fram med 15 miljarder i skattesänkningar i stället för välfärd. Min bedömning är att de kommer att nå 100 miljarder även nästa mandatperiod, säger Thomas Östros.
TT: Vad är det för skillnad på deras skattesänkningar och de ni gör?– Vi pratar om att ta bort pensionärsklyftan, det är en oerhört viktig rättvisereform. Men de skattesänkningar de går fram med ska vi använda till välfärd, säger Östros.
Han anser att regeringen nu både ökar och permanentar skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer.
– Det är en stridssignal till landets pensionärer, säger han.
Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kritiserar skattesänkningar i Alliansens valmanifest.

"Använt överskott"

"I dag har vi fått ett tydligt besked. Den borgerliga alliansen fortsätter på den inslagna vägen. Skattesänkningar sätts återigen före fler anställda i vård och skola, högre klimatambitioner och möjligheter för medborgare i hela landet att leva ett rikare liv. Skattesänkningarna överstiger vida satsningarna på välfärd. Alliansen har använt det överskott som fanns till att sänka skatten. Nu har vi underskott och ändå vill de fortsätta med mer av samma politik", säger hon i en skriftlig kommentar.
"Vi väljer en annan väg. Sverige måste tillbaka till överskott. De 15 miljarder de vill sänka inkomstskatten med kommer vi i stället att investera i jobb, välfärd och klimat. Vi investerar minst 12 miljarder i välfärden – utöver det som regeringen nu föreslår. Vi väljer att investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser, skriver hon.
Enligt Sahlin leder fortsatta skattesänkningar till ett Sverige i klyftor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag