Delar av rödgrönas valmanifest läckt

Publicerad
Uppdaterad
Krav på jämställdhetsplaner för alla företag, en minskning av EU:s utsläpp med 30 procent fram till 2030 och behållet ROT-avdrag.
Det är tre delar av de rödgrönas valmanifest som presenteras klockan 13.00 i dag.
- Vi tycker att det är så pass viktigt att män och kvinnor får lika ekonomiska förutsättningar och att kvinnor inte diskrimineras, säger Veronica Palm, S, till Ekot.
I dag klockan 13.00 presenterar de rödgröna partierna sitt historiska gemensamma valmanifest.
Redan nu kan Ekot avslöja vissa delar av manifestet.
En del i manifestet är att löfte om att skärpa reglerna för jämställdhet.
Det innebär konkret att man vill återinföra kravet på företag att redovisa en jämställdhetsplan varje år.
– Vi tycker att det är så pass viktigt att män och kvinnor får lika ekonomiska förutsättningar och att kvinnor inte diskrimineras. Vi tycker att alla företag ska omfattas, säger Socialdemokraten Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, till Ekot.
I nuläget är det endast företag med fler anställda än 25 som måste lämna in en jämställdhetsplan, och de behöver endast göra det vart tredje år.
Regeringen ändrade reglerna tidigare i år för att minska företagens administration.
Tanken är att de som bryter mot den föreslagna lagen ska kunna dömas till böter.
– Har man gjort det så är vi inte främmande att titta på om man kan hitta ett sätt att utfärda ett vite för de företag där man faktiskt inte går framåt i jämställdhetsarbetet, säger Veronica Palm.
Svenskt näringsliv är kritiska till förslaget eftersom det skulle tvinga företag att lägga ner mycket extraarbete.
Enligt Dagens Nyheter kräver även de rödgröna i valmanifestet att EU ska minska utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2030.
– Vi tycker det är rimligt att Sverige står bakom ett sådant mål och är pådrivande för att genomföra det, kommenterar Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i Dagens Nyheter.
Oppositionen vill också satsa mer på modersmålsundervisning i skolan.
Alla som vill erbjudas hemspråksundervisning i nio år, istället för som i dag sju år.
De rödgröna vill också behålla ROT-avdraget, enligt Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag