Foto: Fredrik Persson
 Foto: Fredrik Persson

De rödgröna grillas i Agenda i kväll

Publicerad
Uppdaterad
Ska skatten höjas? Hur mycket får de offentliga utgifterna kosta och bör Sverige vara närvarande i Afghanistan?
Det kan bli de besvärligaste frågorna för oppositionen att svara på i kvällens Agenda, tror statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
För en vecka sedan lanserade oppositionen sin gemensamma webbsida Rödgröna.se och i kvällens Agenda frågas de ut av programledaren Anna Hedenmo.
- De mest besvärliga frågorna för de oppositionen är skattepolitiken och budgetdisciplinen. Vänsterpartiet vill ösa på med med pengar till offentlig verksamhet samtidigt som de vill höja skatten. Socialdemokraterna vill också höja skatterna, men mer modest. De vill inte heller öka de offentliga utgifterna så mycket som vänstern vill, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Afghanistan kan bli känsligt

Förutom skatte-och budgetfrågorna kan också Sveriges närvaro i Afghanistan bli en potentiell tvistefråga.
- Socialdemokraterna, åtminstone en falang, vill att Sverige skall vara närvarande i Afghanistan, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte är för detta. Men de har lyckats ligga lågt i frågan, säger Stig-Björn Ljunggren.

"Kommunistgrus"

När det gäller sakpolitiken har de tre partierna lyckas komma överens ganska bra, enligt Stig-Björn Ljunggren.
- Miljöpartiet har anpassat sig mest och har gått väldigt långt i hjärtefrågor som exempelvis EU-frågan där partiet backat från sitt krav på utträde. Vänsterpartiet däremot håller fast vid det kravet med en dåres envishet, säger Stig-Björn Ljunggren som säger att det är Lars Ohly som har den svåraste rollen av alla i oppositionen:
- Han får inte kasta kommunistgrus i oppositionsmaskineriet genom att säga fel saker, för då kommer Alliansen att hugga direkt. Men han måste också visa de egna väljarna att han inte är mjäkig. En svår balansgång, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag