Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
 Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Därför gick Littorin nu

Publicerad
Uppdaterad
VISBY/STOCKHOLM. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin satt på sitt hotellrum i Visby, lyfte luren och slog numret till statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Jag orkar inte längre, sade han.
Enligt tidningen Aftonbladet var det frågor från deras reporter som fick honom att lämna in sin avskedsansökan.
Tidningen Aftonbladet skriver i dag att de har uppgifter på att Littorin begick ett brott, med fängelse i straffskalan, innan han blev minister.
Aftonbladet skriver att brottet ska ha begåtts i centrala Stockholm, mitt under valrörelsen 2006. Men de avslöjar inte vad anklagelserna handlar om. Det framgår inte om det påstådda brottet har varit föremål för polisutredning, men tidningen uppger att de har undersökt anklagelserna och funnit dem trovärdiga. Efter att tidningens reporter ställt frågor om det påstådda brottet avgick Sven-Otto Littorin.
Aftonbladets politiska kommentator och tf ansvarige utgivare Lena Mellin kommenterar i dagens tidning:
- En berättigad fråga är varför Aftonbladet inte nu publicerar de nya uppgifterna om Sven Otto Littorin. Skälet är enkelt. Sedan i går morse är han inte längre en offentlig person. Han valde att hoppa av - i stället för att bli intervjuad, skriver hon.

Stämd i tingsrätten

Sven-Otto Littorin hävdade själv under presskonferensen att det var uppmärksamheten kring hans vårdnadstvist med ex-hustrun som fick honom att avgå.
Redan i oktober förra året avslöjades det att han stämts vid Stockholms tingsrätt. Exfrun ville ha 1,8 miljoner kronor av ministern fram till sommaren 2014.
- Det är mycket pengar även för en minister, säger en av Littorins arbetskamrater.
I december förra året publicerade tidningen Aftonbladet en artikel med rubriken "Ministern förd akut till sjukhus". Vid samma tid säger Littorin att hans dotter blev uppringd av en journalist.
- Det där tog honom väldigt hårt. Dels var han chockad över det som hänt och trodde att han höll på att dö. Dels var han skakad över att det läckt från sjukhuset. Det där var den grej som tog honom allra hårdast, berättar en av Littorins medarbetare för Expressen.
I förrgår tvingades arbetsmarknadsministern dessutom möta sin exfru i Stockholms tingsrätt. Det var inte första förhandlingen om parets barn.


Bestämde sig i Visby


Det blev bråk direkt och förhandlingen kunde inte genomföras som planerat. Man enades dock om att fortsätta samtalen utanför domstolen med hjälp av en professionell medlare.
Några timmar senare, på tisdagskvällen, satt Littorin på sitt hotellrum i Visby tillsammans med flickvännen Evin Khaffaf, pressekreterare hos den Moderate partisekreteraren Per Schlingmann.
Där bestämde han sig.
- Han insåg att det skulle spridas mer dynga och att det egentligen inte finns något slut på den här smutsiga historien. Därför fanns det bara en sak att göra, och det var att bli en icke-officiell person, säger Expressens uppgiftslämnare inom Moderaterna.
Sent på tisdagskvällen ringde Sven Otto Littorin upp statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Jag orkar inte längre, sa han.

Kontaktade Billström

Arbetsmarknadsministern redogjorde för situationen och meddelade att han tänkte lämna in en avskedsansökan. Enligt vad Expressen erfar accepterade Fredrik Reinfeldt beslutet direkt.
- Det var egentligen inget att diskutera. Littorin orkade inte mer, och därför var han tvungen att fatta det här beslutet, berättar en initierad källa.
Fredrik Reinfeldt kontaktade migrationsminister Tobias Billström och bad honom överta arbetsmarknadsfrågorna.
Det bestämdes redan under natten till i går att det skulle hållas en kort presskonferens på onsdagsmorgonen i Vinterträdgården på Wisby hotell. Reinfeldts stab och Littorins medarbetare informerades under natten och morgonen.
Och det var ett chockartat besked de fick.
- Det kom oerhört överraskande. Det var verkligen en blixt från klar himmel, säger en person inom Moderaterna.

Tårar i ögonen

Mindre än en halvtimme före presskonferensen meddelades att Sven Otto Littorin hade något viktigt att berätta.
Först där kom bekräftelsen på att han avgår som arbetsmarknadsminister:
- Det finns tre skäl till det, sa Littorin och nämnde namnen på sin dotter och två söner.
- De har fått betala priset för min offentlighet, sa han med tårar i ögonen.
Planen som arbetats fram under natten gick ut på att låta Littorin hålla en kort presskonferens utan att besvara några frågor. Därefter kördes han i en statsrådsbil i ilfart till Visby flygplats där ett flygplan väntade.
På Arlanda flygplats väntade en ny statsrådsbil som körde honom till regeringskansliet Rosenbad där statsminister Fredrik Reinfeldt tog emot.
- Först där lämnades den formella avskedsansökan in. Och därmed blev han en icke-officiell person, konstaterar en uppgiftslämnare.

Rättsväsendets uppgift

Enligt TT känner statsminister Fredrik Reinfeldt inte till om det pågår någon polisutredning mot Littorin eller ej. Han svarar också på frågan om han kan bekräfta att det handlar om ett brott.
- Nej, av det enkla skälet att brott i Sverige utreds och beläggs av det svenska rättsväsendet. Det är den ordning vi har och bör fortsatt ha, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag