KAN HA VARIT GILTIGA. Lars-Ove Olsson med rösterna som inte ansågs godkända i Värmland. Fotograf Bildproduktion Mats Endermark Foto: Bildproduktion Mats Endermark
KAN HA VARIT GILTIGA. Lars-Ove Olsson med rösterna som inte ansågs godkända i Värmland. Fotograf Bildproduktion Mats Endermark Foto: Bildproduktion Mats Endermark

Chefsjuristen: "Kan finnas giltiga röster bland dessa"

Publicerad
Uppdaterad
ARVIKA. Sju röster saknades i Värmland för att alliansen skulle få egen majoritet.
Röster som kan finnas bland de här 50 underkända rösterna.
- Det skulle kunna vara så att det finns giltiga röster bland dessa, säger Lars-Ove Olsson, chefsjurist på länsstyrelsen i Värmland.
Länsstyrelsen reagerade eftersom något inte var som det skulle när de ogiltiga rösterna överlämnades.
- Det var två hanteringsfel, berättar Håkan Jivesand (S) valnämndens tf ordförande.
Dels hade en av de två plastpåsarna inte förslutits och dels så hade inte röstkuverten lagts tillbaka i de fönsterkuvert de skickades i.
Det här fick länsstyrelsen i Värmland att titta närmare på listan över varför rösterna plockats bort - och konstatera att vissa av rösterna kanske inte skulle ha underkänts.
Den felaktiga valhanteringen kan leda till omval i Värmland - men besked i frågan kan dröja till november.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag