Maud Olofsson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Maud Olofsson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

C: Ja till skattegap mot pensionärer

Publicerad
Uppdaterad
Centerledaren Maud Olofsson försvarade att det finns en skillnad i skatt på lön och på pension, när hon frågades ut i P1-morgon.
- Det kostar att jobba, sade Maud Olofsson och tog upp högre kostnader för resor till jobbet, för mat och kläder.
Hur stort skattegapet mellan lön och pension ska vara kunde hon inte säga.
Men det är viktigt, enligt Olofsson, att det lönar sig att jobba mer, eftersom det leder till att pensionerna höjs.
- Det värsta för pensionärerna är att färre jobbar, sade Olofsson.

Vill utvidga rut-avdraget

Centerledaren försvarade också partiets förslag att avskaffa turordningsreglerna – sist in först ut – i de små företagen och hänvisade till att det skulle skapa 10 000 nya jobb, utan att direkt gå i god för den siffran.
- Jag har svårt med en lagstiftning som avtalas bort av de stora företagen, sade hon.
Hon konstaterade att det finns åsiktsskillnader mellan partierna i alliansen men hon pekade också på att Moderaterna tidigare inte varit så återhållsamma.
Allianspartierna har också olika uppfattningar om hur kommande reformutrymme ska användas. M vill sänka skatt på inkomst och pension - C vill även ha skattelättnader som gynnar företag. I första hand vill C utvidga rut-avdraget, i andra hand halvera tjänstemomsen och i tredje hand sänka arbetsgivaravgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag