Jimmie Åkesson hade svårt att göra sig hörd när han talade vid Sergels torg på torsdagen. Motdemonstranter gjorde sitt bästa för att överrösta SD-ledaren. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson hade svårt att göra sig hörd när han talade vid Sergels torg på torsdagen. Motdemonstranter gjorde sitt bästa för att överrösta SD-ledaren. Foto: Sven Lindwall

Burop och vuvuzelor mötte Jimmie Åkesson i Uppsala

Publicerad
Uppdaterad
Hela Sergels torg spärrades av och flera hundra poliser, några med kravallutrustning, samlades runt torget tillsammans med polisbilar och piketbussar inför Sverigedemokraternas torgmöte.
Jimmie Åkesson fick kämpa med sitt tal, det var svårt att höra vad han sa i allt oväsen från motdemonstranterna.
Strax efter klockan 12 klev Jimmie Åkesson ur en bil vid Sergels torg, omringad av ett mycket stort polisuppbåd. När han gick fram till mikrofonen för att hålla sitt tal skanderade motdemonstranterna: "Inga rasister på våra gator".
Åkessons tal dränktes sedan av visslingar och burop.
- På grund av den hotbild som finns mot oss tvingades vi tyvärr flytta fram det här mötet. Det är oerhört tråkigt, sade han ackompanjerad av en visselkonsert.
Motdemonstranterna buade, skanderade och förde oljud genom att skaka med nyckelknippor. De som blåste i visselpipor stoppades av polis.
SD:s pressekreterare Erik Almqvist beklagar att partiets valrörelse har störts av oroligheter.
- Det när tråkigt att det fokuseras på det, det blir så litet politiskt innehåll då, säger han till TT.

Trafiken avstängd

Runt hela Sergels torg fanns det poliser och delar av trafiken stängdes av.
Jimmie Åkesson fortsatte med att säga att det är ett demokratiskt problem att han inte ska kunna tala en halvtimme utan att bli störd av "dessa vänsterextremister".
Polisen förde bort flera motdemonstranter som förde oväsen med vuvuzelor, visselpipor och nyckelknippor.
När Åkesson började själva valtalet sade han att politisk historia kommer att skrivas i Sverige på söndag.
- För första gången sedan 1991 kommer ett nytt parti att röstas in i Sveriges riksdag.
Åkesson talade inte alls om islam och nämde bara invandringspolitiken kort. Sd-ledaren pratade mer om brott, äldrevård och pensionärsskatt.
- Om de andra vägrar prata med oss efter måndag är det inte vårt fel att det skapas parlamentariskt kaos, sa Åkesson.

Protester i Uppsala

Tidigare på torsdagen höll SD-ledaren ett torgmöte i Uppsala som även det dränktes i motdemonstrationers oljud. Åkesson fick flera gånger avbryta framförandet och efter 40 minuter valde han att hastigt lämna mötet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag