KÄMPAR IN I DET SISTA. "Mona Sahlin har attackerat med ny glöd och segat sig tillbaka in i matchen." skriver Britta Svensson. I dag inleder S-ledaren sin slutspurt. Foto: Robban Andersson
KÄMPAR IN I DET SISTA. "Mona Sahlin har attackerat med ny glöd – och segat sig tillbaka in i matchen." skriver Britta Svensson. I dag inleder S-ledaren sin slutspurt. Foto: Robban Andersson

Britta Svensson: Sahlin ger aldrig upp

Publicerad
Uppdaterad
Vi som följt Mona Sahlin de senaste 20 åren vet en sak.
Hon ger aldrig upp.
I dag inleder hon en frenetisk spurt, från morgonen i Skärholmen i Stockholm till sen kväll i TV4-studion i Göteborg.
Hon har inget att förlora.
I ett par veckor har det sett ut som hon redan förlorat allt. Sin historiska chans att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, sin personliga dröm om det yttersta målet, sin politiska ambition att styra Sverige i en annan riktning.
Men det har hänt någonting sista veckan.
Mona Sahlin har attackerat med ny glöd - och segat sig tillbaka in i matchen. Hon har sagt att hon ska kämpa varenda timme som är kvar och som veteran vet hon att det inte är över förrän vallokalerna stänger i morgon klockan 20.
Hon har chans till comeback. Det har hon alltid.
En vekare person hade gett upp redan för 20 år sen, då Mona Sahlin som 33-årig nyutnämnd arbetsmarknadsminister försvarade regeringens strejk- och lönestopp.
Hon fick hård kritik men stod på sig.
Så har det fortsatt. När hon 1994 var i blåsväder för förslaget om en karensdag i föräldraförsäkringen uppstod det fenomen som hon kan tacka sin lyckliga stjärna för än i dag.
Kända namn backar alltid upp henne i krislägen, med argumentet att kritiken drabbar Sahlin "bara för att hon är kvinna".
Senast var det Jonas Gardell med artikeln "En kvinna hatad av härskna män" på Expressens kultursida.

Förvåning över att svenskar har så svårt för starka kvinnor finns också i ett av Mona Sahlins starkaste fästen, invandrartäta förorten Tensta i Stockholm.
Tenstabon Jannath Bigum undrar varför så många andra länder, bland annat hennes hemland Bangladesh, kan ha en kvinnlig statsminister, men inte Sverige.
Andra säger enligt S-kvinnornas ledare Nalin Pekgul, som bor i Tensta, "vad då statsminister, hon är ju redan det, har varit det jättelänge!".
- Jag älskar Mona Sahlin. Hon är en bra människa, säger Iskan Suleiman som säljer bröd på torget och brukar få en kram av S-ledaren när hon kommer för att handla.
Hon åker till Tensta ibland helt privat och det uppskattas av folk som bor där.
Nalin Pekgul talar om en valrörelse på de rikas villkor, utan att det talas om hur människor har det här, i en av landets fattiga och mest invandrartäta bostadsområden.

När jag tar tunnelbana och buss åt ett helt annat håll, till Vaxholm, där socialdemokraternas valstuga har havsutsikt och moderaterna absolut majoritet i kommunen, får jag en annan bild av valrörelsen och Mona Sahlin.
- Alla som kommer in här säger samma sak: det är synd om er, jag vill rösta på er men det går inte med Mona och Toblerone, säger Katherine Angelo Lindqvist, oppositionsledare för Socialdemokraterna.
Stämningen i stugan är uppgiven.
- Kan hon inte ha andra kläder säger folk, kan hon inte ha mindre mascara, vara lite mer livlig i debatterna? Varför är hon så monoton?
Katherine Angelo Lindqvist önskar att man hade bemött pratet om Tobleroneaffären tidigt, "i stället har det blivit en snöboll som bara blivit större och större".
- Men det är en tröst att Mona tar det så lugnt och sansat.
"Cool" är ordet förre utrikesminister Jan Eliasson och S-toppnamnet i Stockholm, Carin Jämtin, var för sig använder för att beskriva Sahlin.
- Hon är otroligt behärskad. Sverige är ett konservativt land på många sätt och en kvinna får inte tappa kontrollen, säger Nalin Pekgul.
När jag såg Mona Sahlin på Stora Torget i Linköping var det en annan sak jag tänkte på.
Hon ser ut att trivas.

Hon står rakt upp och ner och talar med en kroppslig närvaro som jag som jämnårig kvinna beundrar henne för. Hon bottnar i sig själv, stadig i ett par ljuvligt fåfänga skor med Barbieklack och rosett i svart och silver.
En av dem som lyssnar är Ramona Karlsson, 32, från Motala. Hon har en son på nio år, har sjukersättning på halvtid och pluggar deltid på högskolan.
Hennes månadsinkomst är 4 150 kronor.
I valrörelsen önskar Ramona sig höjd ersättningsnivå i sjukförsäkringen och möjlighet att få studielån fast hon bara orkar studera till 25 procent.

Mona och Ramona har liv långt ifrån varandra, men kommer nära när socialdemokraternas partiledare går ner från podiet efter sitt tal, ner i folkhopen och blir omringad av människor som vill krama henne och ta bild med mobilen.
- Hon var helt underbar. Många håller inte med mig, men jag tycker hon var trevlig och rak. Jag såg henne lite som en modersgestalt, det var nytt för mig.
Kan socialdemokraternas partiordförande få valet att handla mer om Ramona än om Mona kan hon bli en vinnare på söndag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag