Anders Borg. Foto: Sven Lindwall
Anders Borg. Foto: Sven Lindwall

Borg vill gynna låginkomsttagare

Publicerad
Vårdbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare är de grupper som procentuellt sett tjänar mest på regeringens skatteförslag.
Det visar finansminister Anders Borgs tabeller.
Om det genomförs ett femte jobbskatteavdrag nästa mandatperiod så tjänar ett vårdbiträde 193 kronor i månaden, en metallarbetare 236 kronor och en sjuksköterska 314 kronor. En gymnasielärare eller en överläkare får i kronor räknat mer pengar kvar i plånboken, 364 kronor respektive 374 kronor.
Räknat som andel av inkomsten utgör ett femte jobbskatteavdrag 0,9 procent av lönen för vårdbiträdet och metallarbetaren och 1,1 respektive 1,2 procent för sjuksköterskan och gymnasieläraren. För överläkaren utgör skattesänkningen 0,5 procent.

"Gynnar ensamstående mammor"

De kortsiktiga fördelningspolitiska effekterna av alliansens valmanifest är enligt Anders Borg procentuellt sett mest gynnsamma för dem med låga inkomster. Samma sak gäller för effekterna av regeringens hela politik för 2011.
– Jag är särskilt glad över förstärkningarna av bostadsbidragens barndel. Det gynnar 130 000 ensamstående mammor, sade Anders Borg vid en pressträff.
– Långsiktigt innebär det att vi motverkar inkomstskillnaderna. Det är alltid viktigt att man med politiska åtgärder försöker bidra till ett samhälle som präglas av sammanhållning, sade Borg.
Han framhöll tydligt att ett femte jobbskatteavdrag och sänkt statlig skatt är en reformambition, inte ett löfte. Det kommer inte att genomföras förrän efter 2012, trodde han.

Skarpt vallöfte

Den tredje sänkningen av skatten för pensionärer, som är ett skarpt vallöfte och som sänks redan 2011, ger också procentuellt sett störst effekt för pensionärer med låga pensioner.
Enligt Borgs tabeller skulle alla fyra sänkningar – det fjärde steget är dock bara en ambition – inklusive ändrad skiktgräns, ge 17,1 procents förbättring för en pensionär med 4 000 kronor i månaden, 7,8 procent för en ensamstående garantipensionär och 2,8 procent för en pensionär med 30 000 kronor i månaden.
I kronor räknat får dock de mer välbeställda pensionärerna mer kvar i plånboken. En pensionär med 40 000 kronor i månaden får 258 kronor mer efter det tredje steget och totalt 1 173 kronor med alla fyra steg. En garantipensionär med 7 597 kronor i månaden får 182 kronor mer kvar efter det tredje steget och 589 kronor mer av alla fyra steg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag