Thomas Bodström, S, är för frivilliga drogtester i skolan - men vägrar göra ett likadant test själv. Nu får han stöd av Mona Sahlin. - Att Thomas Bodström säger nej till att kissa? Nej, jag tycker inte att det är besvärande. Foto: Robban Andersson
Thomas Bodström, S, är för frivilliga drogtester i skolan - men vägrar göra ett likadant test själv. Nu får han stöd av Mona Sahlin. - Att Thomas Bodström säger nej till att kissa? Nej, jag tycker inte att det är besvärande. Foto: Robban Andersson

Bodström vägrade drogtest - får stöd av Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström, S, är för frivilliga drogtester i skolan - men vägrar göra ett likadant test själv. Nu får han stöd av Mona Sahlin.
- Att Thomas Bodström säger nej till att kissa? Nej, jag tycker inte att det är besvärande.
I skolan finns frivilliga drogtester - något som stöds av socialdemokraten Thomas Bodström, justitieutskottets ordförande.
När P3 Nyheter frågade honom om han ville göra testet tackade Bodström först ja - för att sedan vägra.

Får stöd av Sahlin

- När det gick upp för mig att jag skulle gå in på toaletten, svettig, med den här kvinnan som jag aldrig har träffat, kände jag att jag inte har någon lust att visa mig naken för henne och kissa, säger han.
Nu får han får stöd av Mona Sahlin som säger så här om drogtester i samhället och på arbetsplatser:
- De måste vara frivilliga. Det finns yrkesgrupper där den måste vara närvarande hela tiden. Det har gällt bland piloter som ett exempel. Nu har diskussionen gällt elever. Det är viktigt att det finns där men det måste vara frivilligt. Och det måste det väl också vara för en Thomas Bodström.
Så det gäller inte riksdagsledamöter, advokater, deckarförfattare...?
- Nej, jag tänker inte föreslå någon lag om att alla deckarskrivande, före detta justitieministrar som är socialdemokrater - att där ska det vara tvång på drogtester, säger Mona Sahlin.
Även om Thomas Bodström gjort testet så hade han inte haft något att dölja. Senaste gången han nyttjade en drog var för 30 år sedan.
- Men det var inte olagligt då, säger Thomas Bodström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag