Thomas Bodström vill inte svara om sitt styrelseuppdrag i friskolan Pyssling. Foto: Roger Vikström
Thomas Bodström vill inte svara om sitt styrelseuppdrag i friskolan Pyssling. Foto: Roger Vikström

Bodström tyst om friskolan

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström vägrar svara på frågor om sitt styrelseuppdrag i friskolan Pyssling.
Trots att hans parti är starkt kritiskt till skolor som vinstmaskiner.
- Det är oacceptabelt, säger Ylva Johansson, partiets skolpolitiska talesperson.
SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade i går att den kommunala skolpengen gör det attraktivt för utländska riskkapitalbolag att investera i svenska friskolor. Skolorna säljs sedan vidare med vinst efter några år. En friskola som nyligen köptes upp av ett danskt riskkapitalbolag är Pysslingen.

"Tillför jättemycket"

I styrelsen sitter socialdemokraten Thomas Bodström.
- Han tillför jättemycket, han har idéer och juridisk kompetens, säger vd Johan Göterfelt.
Att skolans ägare planerar att sälja vidare skolan med vinst ser han inte som något problem.
- Målet är att vi ska bli större, men det viktiga är att pengarna investeras i skolan, säger Göterfelt.
Socialdemokraterna är starkt kritiska och vill ändra lagen om de vinner valet.
- Det är oacceptabelt att friskolor blir en marknad där kortsiktiga intressen får styra och att skattepengar används till vinstutdelning, säger Ylva Johansson, talesperson i skolpolitiska frågor.

Duckar frågan

Själv vägrar Thomas Bodström svara på frågor om hans styrelseuppdrag.
- Det är inte det vi är här för i dag, så det kan vi inte svara på, säger han när "Uppdrag gransknings" reporter ställer frågor.
Till Expressen säger Bodströms pressekreterare Linda Romanus:
- Han har ingen möjlighet att svara på det i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag