Bodström lämnar Sverige i valspurten

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja att Socialdemokraternas viktigaste affischnamn - ministerkandidaten Thomas Bodström - övergett Mona Sahlin mitt under brinnande valrörelse.
I går morse tog han i hemlighet flyget till USA för en vecka på andra sidan Atlanten.
Han missar nu de rödgrönas presentation av det viktiga valmanifestet.
Enligt medarbetarna tänker han dock delta i valrörelsen - "via Facebook".
Thomas Bodström har tidigare deklarerat att han, oavsett hur det går i valet, flyttar till USA i sex månader efter valet.
- Det ska verkligen bli otroligt spännande, konstaterade han på sin blogg redan i november förra året.
Han skrev då att han skulle åka i oktober, alltså efter valet, och vara borta "några månader".

Ska ordna för barnen

Nu står det klart att han redan lämnat landet. Expressen kan avslöja att han och familjen satte sig på ett flyg i går morse.
- Ja, de åkte på morgonen, bekräftar Bodströms pressekreterare Linda Romanus.
Enligt Romanus är skälet till resan att ministerkandidaten - mitt under valrörelsens slutspurt - nu ska ordna med bil, hus och skola för barnen i USA.
- Bara resan är så lång och det är nästan omöjligt för hans fru att åka dit ensam med barnen. Nu ska han installera alla barnen, säger Linda Romanus.
När Expressen frågar hur länge Thomas Bodström ska vara borta den här gången blir svaret svävande:
- Han kommer så fort han kan.
Men handlar det om en vecka?
- Ja, något sådant.
Enligt Expressens källor ska Bodström egentligen ha planerat för en längre resa än så, men partikamrater i Stockholm ska då ha reagerat.

"Är bara inte här"

- Det är ju inte klokt att en av våra viktigaste företrädare försvinner i väg i kanske ett par veckor i slutskedet av valrörelsen, konstaterar en upprörd socialdemokrat.
När Bodströms pressekreterare Linda Romanus får klart för sig att Expressen tänker berätta om resan i dagens tidning säger hon snabbt:
- Han kommer att jobba därifrån, förstås, och delta i valrörelsen. Han kommer att göra saker per telefon, och han är aktiv på både bloggen och Facebook hela tiden.
- Han tar ju inte en paus på det sättet. Han är bara inte här just nu.
Vid ungefär samma tid kommenterar Thomas Bodström på Facebook sin partiledares medverkan vid utfrågningen i går kväll i Sveriges television:
"Än en gång har Mona Sahlin visat att hon är bäst när det gäller. Det är såna egenskaper som behövde hos en statsminister, inte en som ändrar sig så fort det börjar blåsa lite."

Kan inte svara

Varken på bloggen eller på Facebook informerade Thomas Bodström under gårdagen sina partikamrater eller läsare om att han lämnat landet - och den svenska valrörelsen.
Expressen bad i går kväll om en intervju med Bodström via telefon. Men beskedet från presssekreteraren blev:
- Bodström har inte möjlighet att svara i kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag