Blockens bråk om stoppat SD-samarbete

Publicerad
Uppdaterad
De rödgrönas vägran att lova att inte fälla en eventuell alliansregering med hjälp av Sverigedemokraterna har startat ett våldsamt gräl.
- Trams, fräste Lars Ohly (V) när han pressades av Jan Björklund (FP).
Efter den senaste tidens opinionsmätningar som pekar mot att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen bråkar nu alliansen och de rödgröna våldsamt.
- Vi ser en skillnad här. Björklund säger att han inte ska samarbeta med dem. Jag utesluter att vi på något sätt ska göra oss beroende av deras passiva eller aktiva stöd, inledde Lars Ohly ordväxlingen.
- Nu ägnar du dig åt trams. Vi ger tydliga besked. Vi kommer inte samarbeta med SD. Men Lars Ohly, är du beredd att fälla en borgerlig regering ihop med Sverigedemokraterna, replikerade Jan Björklund.
- Det är väl självklart att vi inte ger några fribrev för att ni ska regera med Sverigedemokraternas stöd i fyra år. Vad är det för trams, kontrade Lars Ohly.

"Blev mycket förvånad"

Och efter debatten fortsatte bråket utanför radiostudion.
- Jag blev mycket förvånad över Ohly öppnade för att de rödgröna kan tänka sig fälla en alliansregering ihop med Sverigedemokraterna.
- Om de rödgröna blir störst, då släpper vi fram en rödgrön regering. Vi skulle inte rösta med SD i ett misstroendevotum mot Sahlin, förtydligade Jan Björklund och konstaterade att han var förvånad över Ohlys svar.
Lars Ohly, Peter Eriksson och Mona Sahlin vägrade alla att svara ja eller nej på frågan om de skulle fälla en alliansregering i minoritet, som fått fler röster än de rödgröna, om misstroendevotumet kommer från Sverigedemokraterna.
- Det är löjligt att fråga en sak som inte kommer hända, skrek Eriksson (MP) till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag