"Det handlar om en djupare kommunikation, att man faktiskt pratar med studenten för att se om den förstått eller inte", säger Yasmin Khan, ordförande för Sveriges muslimska akademiker, som inte tycker att Jan Björklunds kommunikationsargument håller. Foto: Mikael Wallerstedt
"Det handlar om en djupare kommunikation, att man faktiskt pratar med studenten för att se om den förstått eller inte", säger Yasmin Khan, ordförande för Sveriges muslimska akademiker, som inte tycker att Jan Björklunds kommunikationsargument håller.  Foto: Mikael Wallerstedt

Björklunds utspel om burkaförbud sågas från flera håll

Publicerad
Uppdaterad
FP-ledaren Jan Björklunds utspel med krav på en lag som förbjuder burka i skolan får nu kritik för att fiska i främlingsfientliga vatten.
- Det är främlingsfientliga röster de försöker locka med ett sånt här förslag, säger Yasmin Khan, doktorand vid Uppsala universitet och ordförande för Sveriges muslimska akademiker.
Men FP-förslaget splittrar också den borgerliga alliansen.
Utbildningsminister Jan Björklund kräver ny lagstiftning så att rektorer ska kunna förbjuda elever och lärare att bära heltäckande slöja, niqab och burka.
Han säger:
- Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet.
Yasmin Khan, ordförande för Sveriges muslimska akademiker, tycker inte att Björklunds kommunikationsargument håller:
- Det handlar om en djupare kommunikation - att man faktiskt pratar med studenten - för att se om den förstått eller inte.

Kränkande krav

Yasmin Khan menar också att frågan inte berör så många personer och att Folkpartiets motiv i stället är att locka främlingsfientliga röster.
- Väldigt många av deras uttalanden på senare tid är fokuserade på muslimer och att man ska begränsa eller förbjuda.
Nadia, 20, studerar till sjuksköterska vid Gävle högskola. Hon ser förslaget som en begränsning av religionsfriheten.

Motstånd inom alliansen

- Man pratar så mycket om religionsfrihet, men jag tycker att det är kränkande mot dem att de inte får utöva sin religion. Är det viktigt för dem att ha burka så kan de få ha det, säger hon och fortsätter:
- Så länge eleven gör som den ska och inte skadar nån så tycker jag inte att man kan förbjuda det.
Men det är inte bara muslimer som är kritiska till förslaget. Björklund möter motstånd också från partier i alliansen.
- Man ska inte behöva lagstifta om det här. Arbetsgivarna har ju redan i dag möjlighet att neka någon anställning på grund av klädsel, till exempel i den pedagogiska verksamheten, säger Sofia Larsen, C, ordförande för riksdagens utbildningsutskott.
Björklund får kritik också från sitt eget parti.
Mikael Trolin, ordförande för FP:s organisation Liberal mångfald, framträdde i Sveriges radios Ekot.
- Att lyfta fram detta som ett så allvarligt problem att det behövs lagstiftning är att göra en hönsfarm av en fjäder, säger Mikael Trolin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag