Här talar Carl Bildt på lördagen. Foto: Jan Düsing
Här talar Carl Bildt på lördagen.  Foto: Jan Düsing

Bildt: Vi ska undvika samarbete med MP

Publicerad
Uppdaterad
Statsministern flörtar öppet med Miljöpartiet.
Men Carl Bildt vill inte se ett samarbete.
- Den dagen den sorgen. Jag tror att vi ska undvika det, säger utrikesministern.
Regnet stod som spön i backen när Carl Bildt under lördagen träffade väljare och partiarbetare i Stockholm tillsammans med frun Anna Maria Corazza Bildt och miljöminister Andreas Carlgren.
Men de var alla vid gott mod.
- Det kallas skitväder, skämtade utrikesministern med en förbipasserande.
I Skärholmen centrum talade ministrarna sig varma om ekonomin, jobben och varför varje röst räknas.
- Man ska aldrig ta ut segern i förskott. Valet avgörs i morgon, säger Carl Bildt.

"Nu är det full fart"

De senaste dagarna har valrörelsen kommit i gång på allvar, menar utrikesministern.
- Innan dess var det lite ljummet. Jag saknade glöden, men nu är det full fart, säger han.
Att Carl Bildt inte synts så mycket beror enligt honom på att han varit upptagen med uppdrag runtom i landet. Lika bra det, skämtade Andreas Carlgren:
- Vi har försökt hålla Carl på plats. Vi har varit mycket oroade, tänkt: "låt inte den här karln dominera". Därför skickade vi honom till Kiruna.
- Det hade sänkt alliansen totalt, instämde Carl Bildt.
Utrikesministern blev allvarlig när Sverigedemokraterna kom upp. De har gynnats av medieuppmärksamheten, menar Bildt, men nu när frågan i stället övergått till att handla om vem som ska ta hand om Sveriges ekonomi faller de förhoppningsvis bort:
- Jag är mycket osäker på om SD kommer in i riksdagen överhuvudtaget. Jag tror att de har varit lite överskattade ett tag, säger Carl Bildt.

Sketpisk till samarbete

Men om Sverigedemokraterna trots allt kommer över fyraprocentsspärren och får en vågmästarroll, kan alliansen ty sig till ett av partierna på den rödgröna sidan. Statsminister Fredrik Reinfeldt har öppnat dörren för Miljöpartiet. Men Carl Bildt är skeptisk till ett eventuellt samarbete.
- Den dagen den sorgen. Jag tror att vi ska undvika det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag