Jan Björklund vill införa betyg från årskurs sex. Foto: Scanpix
Jan Björklund vill införa betyg från årskurs sex. Foto: Scanpix

Betyg i sexan och en ny betygskala

Publicerad
Uppdaterad
Från höstterminen 2012 föreslås eleverna i årskurs sex i grundskolan få betyg och då ska också sjuorna få betyg för första gången, enligt det förslag som presenteras av utbildningsminister Jan Björklund i dag.
Motivet är, enligt Björklund, att föräldrar och elever har rätt till en tydlig information om hur det går i skolan.
Förslaget om tidigare betyg är anpassat efter hur undervisningen är upplagd. Eftersom eleverna ofta börjar med moderna språk först i årskurs sex ska betyg i språkval sättas första gången i årskurs sju.
I de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena, NO respektive SO, ska betyg sättas i varje enskilt ämne, men för årskurs sex ska det vara tillåtet att sätta sammanfattande betyg i NO respektive SO, enligt utbildningsministern.
En ny betygsskala föreslås också, med A som toppbetyg, följt av B, C D och E. Ett sjätte steg, F, motsvarar dagens Icke godkänd (IG). Regeringens förslag innebär alltså att betyg ges från och med årskurs sex. I dag går gränsen från och med årskurs åtta.

Bättre studieresultat

Tidigare betyg kommer att leda till bättre studieresultat, enligt utbildningsminister Jan Björklund.
- Förekomsten av betyg innebär att skolan blir lite mer på allvar för eleverna, sade han på en pressträff.
Om regeringsförslaget genomförs blir årets fjärdeklassare den första kull som betygsätts i årskurs sex. De, liksom de äldre eleverna, får dessutom betyg enligt den nya skalan med bokstavsbetygen A-F. Denna förändring har riksdagen redan klubbat igenom.

Löften infrias först nu

Tidigare betyg var ett av alliansregeringens löften inför förra valet. Men förslaget har alltså dröjt fram till nu – fyra månader före valet.
- Det är en lång rad reformer som genomförs nu 2011/12 – läroplaner och ny gymnasieskola som ju betygssystemet hänger ihop med. Så nästan alla stora skolreformer som vi gick till val 2006 på beslutas nu och genomförs i praktiken 2011/12. När vi inför betyg från sexan måste det finnas en läroplan med kunskapskrav och nationella prov i sexan och allt det där hänger ihop, sade Björklund på presskonferensen.
Med detta upplägg hinner betygsförslaget ut på remiss, men inte till riksdagen för slutligt avgörande före valet. Betyg från årskurs sex blir därmed en fråga även i valrörelsen 2010. Och Björklund konstaterade att oppositionspartierna har olika åsikter i frågan.
- Det är en viktigt förändring för skolan så finns det de som är emot kommer jag att argumentera för, sade Björklund.

"Oansvarigt"

Miljöpartiets Mats Pertoft tycker att Jan Björklund "spelar valroulett med den svenska skolan". Björklund hade kunnat hålla löftet från 2006, i stället för att vänta och göra ett utspel lagom till nästa val.
- Det är oansvarigt att inte genomföra sin politik när han har det mandatet. Han fick ju uppdraget av väljarna att genomföra detta under mandatperioden och det har han inte gjort. I stället säger han "jag glömde visst bort det här", säger Pertoft.
Pertoft tillstår samtidigt att oppositionspartierna ännu inte kan ge besked om vad som händer med betygsförslaget om det blir en rödgrön regering. Socialdemokraterna är ensamt i trion om att acceptera betyg längre ned i skolåren.
- I dag har vi tre olika svar, men vi kommer att ha ett gemensamt svar före valet.
Socialdemokraternas Marie Granlund beklagar att Björklund låter partitaktik gå före en blocköverskridande uppgörelse som givit arbetsro i skolan.
- När nu Björklund har levererat propositioner om bland annat skollag, lärarutbildning och ny gymnasieskola är det helt obegripligt varför han inte fört in betyg från årskurs sex i skollagsförslaget. Det finns bara ett skäl och det är att man vill ha det till en valfråga, säger Marie Granlund.
Socialdemokraterna har nu i stället utmaningen att enas med MP och V.
- Jag är ganska optimistisk, säger Granlund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag