Barbro Westerholm (FP) i Expressens valstuga. Foto: Maria Hansson
Barbro Westerholm (FP) i Expressens valstuga. Foto: Maria Hansson

Barbro Westerholm (FP): Vill att vi utreder surrogatmödraskap

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) kan tänka sig surrogatmammor i Sverige.
- Jag vill att vi utreder detta, sa hon när hon i dag besökte Expressens valstuga.
Ordet surrogatmammor vill Barbro Westerholm inte ta i sin mun.
– Jag kallar det värdmödraskap och vi måste få till en utredning om värdmammornas situation. De här barnen finns redan i Sverige och vi kan inte sopa frågan under mattan, säger riksdagsledamoten.

"Attityderna måste förändras"

När Barbro Westerholm får veta mer om hur värdmödrarna har det kan hon ta ställning till att lagstifta om detta i Sverige.
– Homosexuella har enligt lag rätt att adoptera, men inte en enda homoadoption har gått igenom. Vi kan inte sticka huvudet i sanden, menar Barbro Westerholm.
I samma veva passar hon på att kritisera att inte båda kvinnorna i en lesbisk relation tillåts inseminera.
– Vi måste göra upp med den gamla inställningen att ena parten ska förväntas uppträda som en man och den andra som kvinna. Attityderna kring HBT-frågor måste förändras, säger Westerholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag