DEMENTERADE SEXKÖPET. Sven Otto Littorins pressekreterare Agnes Palinski ringde till nyhetschefen på Aftonbladet och sa två gånger att han aldrig betalt för sex. Trots det publicerade Aftonbladet uppgifterna. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
DEMENTERADE SEXKÖPET. Sven Otto Littorins pressekreterare Agnes Palinski ringde till nyhetschefen på Aftonbladet och sa två gånger att han aldrig betalt för sex. Trots det publicerade Aftonbladet uppgifterna. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Bandindspelning bevisar att Littorin talade sanning om dementin

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladet har gång på gång uppgett att de aldrig skulle ha publicerat sexköpsanklagelsen mot Sven Otto Littorin om han bara hade dementerat den.
Men Expressen kan nu publicera samtalet, ord för ord, när ministerns pressekreterare dementerar påståendet redan dagen före Littorins avgång.
- Ministern säger att han aldrig någonsin har betalat för sex, säger Littorins pressekreterare Agnes Palinski till Aftonbladets nyhetschef.
Efterspelet till Sven Otto Littorins plötsliga avgång fortsätter. Ord står mot ord, inte bara om det påstådda sexköpet som en "Anna" uppges ha berättat om för Aftonbladet.
Ord står också mot ord om hur det egentligen gick till när Littorin lämnade regeringen. Aftonbladet har gång på gång hävdat att man inte hade publicerat påståendet om ett sexköp 2006 om ministern bara hade dementerat det. Aftonbladet har också, i tidningen och i olika debatter om sin publicering, sagt att Littorin hade flera dagar på sig att dementera men inte gjorde det.
Men Expressen kan nu - ord för ord - redovisa hur Littorin faktiskt förnekade uppgiften direkt efter att ha konfronterats av Aftonbladets reporter.
Och han gjorde det, via sin pressekreterare, direkt till Aftonbladets nyhetschef.
Den dementin kommenterade i går kväll Aftonbladets tillförordnade ansvariga utgivare, Lena Mellin, så här:
- Det känner jag inte till.

Oväntat kapitel

Dementin, som du kan läsa här intill, är ännu ett oväntat kapitel i historieskrivningen om de märkliga turerna kring förra veckans regeringsombildning. Sista ordet är knappast sagt om Littorinaffären och hur medierna hanterat den, men det står nu alltmer klart att Littorin faktiskt dementerade sexköpsanklagelsen för Aftonbladet innan tidningen publicerade den.
Det ger i så fall en helt ny bild av alla turerna förra tisdagen.
Aftonbladet och Lena Mellin har nämligen vid flera tillfällen sagt att det inte hade blivit någon artikel alls om Littorins påstådda sexköp, om han bara hade sagt att det inte ägt rum.
Även chefredaktören Jan Helin är inne på liknande resonemang i sin blogg:
"I verkligheten är det naturligtvis så att Aftonbladet inte publicerat uppgifterna om Sven Otto Littorin satt sig ner med vår reporter och rakt och tydligt dementerat", skrev Helin i går.
Och den 11 juli bloggade Jan Helin på Aftonbladet.se och skrev:
"Men inte förrän vi publicerat uppgifterna dementerar han."

Samma version

Samma version gav Lena Mellin, ansvarig utgivare för Aftonbladet under Jan Helins semester, när hon intervjuades i den egna tidningen i går:
- Hade Sven Otto Littorin sagt att han absolut inte köpt sex av den här kvinnan så hade vi inte publicerat uppgifterna.
I Sveriges Radios "Studio Ett" fick Lena Mellin i går eftermiddag frågan av programledaren: "Om han hade förnekat uppgifterna, då hade ni inte publicerat?"
- Nej, svarar Mellin i radiodebatten.
Även i en intervju i dagens Svenska Dagladet upprepar hon samma sak: "Hade ni avstått från publicering om han nekat till anklagelserna?" frågar SvD-reportern.
- Då skulle vi absolut inte ha publicerat, svarar Lena Mellin.
Men Sven Otto Littorin och statsrådsberedningen förnekade flera gånger sexköpsanklagelsen.

Säger nej i tv

Det framgår till och med av Aftonbladets eget webb-tv-inslag, som i går spelades upp i TV4:s "Nyheterna", från tillfället förra tisdagen då Littorin konfronterades. Där säger Littorin "nej" flera gånger när han får frågan om han köpt sex.
Också till TV4 upprepade dock Lena Mellin i går att Aftonbladet inte skulle ha publicerat om Littorin hade dementerat:
- På Visby flygplats säger ju Littorin definitivt "nej nej nej." Och jag tolkar det mera som att han är väldigt väldigt överrumplad av uppgifterna. För vartefter att intervjun fortskrider så säger han ju att han inte kommenterar.

Nekade flera gånger

Men Sven Otto Littorin dementerade flera gånger. I den intervju med exministern som Dagens Nyheter publicerade i går sa Littorin att han inte köpt sex, han sade också att hans pressekreterare hade förnekat detta för Aftonbladet.
Samtidigt meddelade i går också statsrådsberedningen Tidningarnas Telegrambyrå (TT) att Aftonbladet fått en dementi redan på tisdagen, alltså samma dag som Aftonbladet konfronterade Littorin och flera dagar före Aftonbladets publicering.
- Vi dementerade direkt på tisdagen till nyhetschefen och till Lena Mellin. Vi erbjöd även Aftonbladet en skriftlig dementi direkt från Sven Otto Littorin via mejl, säger Roberta Alenius, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, till TT.
Expressen kan nu avslöja exakt vad som sades, ord för ord, mellan Littorins presssekreterare Agnes Palinski och Aftonbladets tjänstgörande nyhetschef.

Vill veta detaljer

Telefonsamtalet ägde rum klockan 17.01 på tisdagseftermiddagen den 6 juli. Där dementeras sexköpspåståendet vid två tillfällen:
- Ministern säger att han aldrig någonsin har betalat för sex. Det är ju det som gäller. Nu vill jag veta detaljer för att vi ska kunna bemöta det här. Det är ju väldigt kraftiga anklagelser, säger Agnes Palinski till Aftonbladets nyhetschef.
Men när Expressen i går talade med Lena Mellin hävdar hon att Aftonbladet aldrig fått någon dementi.
Vi har uppgifter om att statsrådsberedningen dementerade till er nyhetschef redan under tisdagseftermiddagen?
- Det känner jag inte till. Det vet jag ingenting om, säger Lena Mellin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag