Centerpartiet med Maud Olofsson i spetsen vill göra förändringar kring arbetsrätten. "Vi måste göra någonting åt Las eftersom företagen ser det här som ett problem. Företagen säger att de avstår från att anställa för att de är oroliga för Las", säger Maud Olofsson. Foto: Robban Andersson
Centerpartiet med Maud Olofsson i spetsen vill göra förändringar kring arbetsrätten. "Vi måste göra någonting åt Las eftersom företagen ser det här som ett problem. Företagen säger att de avstår från att anställa för att de är oroliga för Las", säger Maud Olofsson. Foto: Robban Andersson

"Att lagstifta mot fildelning är att backa in i framtiden"

Publicerad
Uppdaterad
NÄRINGSDEPARTEMENTET. Maud Olofsson tycker att brottslingar ska kunna komma ut ur fängelset efter halva tiden.
Och hon vill förbjuda bensinbilar redan om sex år.
I Expressens stora partiledar-utfrågning förklarar Centerledaren varför hon tänker ta strid med Fredrik Reinfeldt om Las.
- Det stänger ute ungdomar och invandrare, säger hon.
Ni fick 7,9 procent i valet. Sedan dess har ni tappat i mätningarna och till och med legat runt fyraprocentspärren i bland. Hur ska ni lyfta
siffrorna innan valet?

– Genom att profilera oss på det som vi är duktiga på. Entreprenörskap, företagande och miljöfrågorna. Visa att det finns ett borgerligt alternativ där vi har andra lösningar än vänstersidan.
Ni är ett av världens rikaste partier, med nästan två miljarder i tillgångar. I förra valet hade ni cirka 50 miljoner i valbudget. Kommer ni att lägga mer pengar på valrörelsen 2010?
– Det är ju inte så att man kan köpa väljare.
Med er kassa skulle ni ju kunna översvämma Sverige med centerpropaganda under hela valrörelsen.
– Ja, fast vi är också en folkrörelse. Det är väldigt viktigt att man behåller den där känslan av att det finns ett engagemang hos alla våra medlemmar.
Den förre Centerministern Börje Hörnlund har gått ut och kritiserat partiet och dig flera gånger. Bland annat har han skrivit på DN Debatt att du ”raserar partiets värdegrund”, och pekar bland annat på hur du hanterat kärnkraftsfrågan och tagit partiet åt höger. Tar du till dig av den här partiveteranens åsikter?
– Vi har gått tillbaka till rötterna. Energiuppgörelsen är ju ett kraftfullt steg mot mot energieffektivisering och det kanske är det kraftfullaste steg som någonsin har tagits för att bygga ut det förnybara. Det tycker jag är en viktig signal också till Börje Hörnlund.
Om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen i riksdagen, hur agerar Centerpartiet?
– Vi går till val på fyra partier – allianspartierna – och vi söker väljarnas mandat för att hamna i en majoritetsregering.
Kan ni låta dem ge er ett passivt stöd för att ni ska behålla makten?
– Vi ska inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna.

Ni tog beslut på er riksstämma att Las ska luckras upp. Det vill Folkpartiet också. KD har ett tredje förslag om förändringar kring arbetsrätten. Moderaterna säger blankt nej. Kommer Moderaterna ensamma kunna bestämma att det inte blir några
förändringar?

– Nej. Vi måste göra någonting åt Las eftersom företagen ser det här som ett problem, framför allt de små. Men också därför att det stänger ute ungdomar och invandrare från arbetsmarknaden.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger ofta att det inte är Las som är problemet. I tider av hög arbetslöshet ska man inte göra det lättare att säga upp, utan lättare att anställa, resonerar han. Vad tycker du om den logiken?
– Företagen säger att de avstår från att anställa för att de är oroliga för Las. Om man då luckrar upp den så gör man det ju lättare att anställa.
Det låter som att Las kan bli en stridsfråga i alliansen inför valet 2010?
– Las är en viktig fråga.
Du driver en satsning på ungdomsarbetslösheten inför höstbudgeten. Hur ser den satsningen ut?
– Genom den studiemedelsreform som vi har presenterat, genom att göra det enklare för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden via arbetsmarknadspolitiska åtgärder och genom insatser för att stärka ungdomars möjligheter att starta företag.
Dina krav inför höstbudgeten handlar om sänkt arbetsgivaravgift, att det ska bli enklare att anställa, och mer trygghet för småföretagare. Kan företagarna förvänta sig sänkta kostnader i höstbudgeten?
– I budgetdiskussionerna driver jag frågan om bättre villkor för företagen. Vi har redan presenterat en del som ger jordbruket bättre konkurrens-kraft jämfört med övriga europeiska jordbruksföretag.
Och mer trygghet?
– Det är viktigt att vi jämställer att vara företagare med att vara löntagare. Ta föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen som inte räknas på samma sätt för en företagare som för en som är anställd. Jag tycker att det ska vara lika villkor.

Den 17 mars sa du till TT att du inte vill avskaffa bonusar i de statliga bolagen. Bara en vecka senare stoppade du chefsbonusar i statens företag. Hur kunde du svänga så snabbt?
– Jag försökte förklara att resultatlöner kan mycket väl fungera bra om de är rätt utformade. Men som debatten utvecklades, om att de statliga bolagen hade väldigt höga bonusar och utnyttjade systemet, blev det omöjligt. Då sa jag ”ta bort alltihopa, så behöver vi inte diskutera det något mer”. Och nu har vi gjort det och det fungerar alldeles utmärkt.
Ni vill inte använda kvotering. Du säger att du vill stimulera till jämställdhet, inte kommendera fram den. Hur har det gått hittills?
– I de bolag som jag är ansvarig för har vi hälften kvinnor, hälften män i våra styrelser. I näringslivet är det aktie-ägarna som är ansvariga för om de vill ha kompetenta styrelser som avspeglar deras kunder. Det är inte jag som politiker som avgör hur de sätter samman styrelser.
Men är det inte ändå en politisk fråga, att kvinnor diskrimineras när män kvoterar in andra män i styrelser?
– Jag fokuserar på de frågor som jag är ansvarig för. Det är därför som skattesänkningar för låginkomsttagare är så viktigt, att kvinnor kan leva på sin egen lön. Att öppna upp den offentliga sektorn för privat företagsamhet gör att kvinnor kan gå från offentlig sektor, starta egna verksamheter och välja mellan olika arbetsgivare. Hushållsnära tjänster gör det möjligt för kvinnor att göra karriär. Sånt har jag makt och befogenhet att ändra på.
Du hotar företagen med att de bör ordna den sneda könsfördelningen innan Mona Sahlin kommer till makten och lagstiftar om det. Måste du gömma dig bakom Mona Sahlin för att de ska lyssna på dig?
– Jag jobbar med positiva saker för att stimulera de här företagen att välja kvinnor in i sina bolagsstyrelser. Min jämställdhetspolitik handlar om att jag ger mig på de strukturer som låser inne kvinnor i de här gamla ordningarna.
Men den struktur som utgörs av företagens styrelserum – den ger du dig inte på?
– Centerpartiet, till exempel, beslutade om varannan damernas därför att att de som skulle gå och rösta på oss var både kvinnor och män. Det behövdes ingen lagstiftning för att vi skulle förstå det. Jag tror att vi hade reagerat väldigt starkt om man hade kommit med en lagstiftning till de politiska partierna.
I valet 2006 utlovade ni en förstärkt föräldraförsäkring. Oppositionen menar att den snarare försvagats. De pekar på att taket i den tillfälliga föräldrapenningen har sänkts och att beräkningsgrunden för föräldraförsäkringen har försämrats. Svek ni ert löfte?
– Vi har förbättrat föräldraförsäkringen och framför allt har vi förbättrat valfriheten för föräldrarna när det gäller föräldraförsäkringen, men också när det gäller barnomsorgen. Jämställdhetsbonusen får fler pappor att ta ett ökat ansvar för familjen.

Hur utnyttjar Centern EU-ordförandeskapet för att få ner utsläppen?
– Vi reser ju väldigt mycket och framför allt är det väl Andreas Carlgren. Han är ju i USA just nu och pratar med ledningen. Men vi har ju rest väldigt mycket under tre års tid och det handlar ju om att prata med de här regeringarna och att försöka förmå dem att se deras ansvar.
Statliga Vattenfall äger kolkraftverk som släpper ut mer koldioxid än hela Sverige. Ska svenska staten stå bakom en sådan miljöförstöring?
– Det var den förra socialdemokratiska regeringen som köpte de här kolkraftverken. Jag har sagt till Vattenfall att de ska ha en ledande roll i omställningen till ett förnybart energisystem. Det man gör i en del av de här kolkraftverken är att man byter ut en del av kolen till biobränsle, då minskar också koldioxidutsläppen.
Ni vill förbjuda försäljning av nytillverkade fordon som enbart kan drivas av fossila bränslen efter 2015. Det är bara sex år dit. Är det realistiskt?
– Ja, det är ett sätt att driva på utvecklingen och skicka en signal till fordons-industrin att det går inte att fortsätta som förut. Vi ser ju också vilken kris fordonsindustrin är inne i, därför att man inte tillräckligt tidigt har insett att man måste producera bilar som kunderna efterfrågar, som är mer miljövänliga och drar mindre energi.
Ni vill att det ska vara möjligt att utdöma villkorlig frigivning efter halva strafftiden. Varför?
– För många förbrytare som sitter i fängelse i dag, så är ju inte fängelsetiden alla gånger det som gör att de går tillbaka till ett normalt och hederligt liv. Och då tycker vi att man ska kunna använda villkorlig frigivning som ett sätt att träna de här personerna att komma tillbaka till ett liv utan brott.
Centerpartiet vill att den olovliga fildelningen begränsas, men samtidigt inte ha ett förbud mot nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Hur ska ni få ihop dessa ståndpunkter?
– Ungdomar ser tillgängligheten på internet som självklar. Det har ju varken musikindustrin, filmindustrin eller förlagsindustrin förstått och då lägger man det här i knät på politikerna. Marknaden borde kunna ha insett ungdomars önskemål och behov av att kunna ladda ner och också skapa produkter. Att lagstifta och förbjuda är att backa in i framtiden.
Piratpartiets Rick Falkvinge sa i intervjun med oss att Centern var lätt att samarbeta med i integritetsfrågor innan ni kom in i regeringen. Har ni sålt ut ert engagemang för den personliga integriteten i Alliansen?
– I Alliansen är vi fyra partier som viktar det här på lite olika sätt. Det handlar om att kompromissa. I alla de här lagstiftningssammanhangen har vi bidragit till att stärka integritetsaspekten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag