Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Foto: Tommy Pedersen
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Foto: Tommy Pedersen

Alliansens dom: Jobblös politik

Publicerad
Uppdaterad
"Jobblös politik och skattebördor."
Det är statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borgs recension av de rödgrönas regeringsplattform.
Två timmar efter att Mona Sahlin avslöjat vad hon vill göra som statsminister levererade den sittande regeringen sin dom över förslagen i vad som kallades för en "riskbedömning av de rödgrönas budgetalternativ".
- Det är ett dokument som inte kan beskrivas som ett manifest. Det är inte ett dokument för hur man ska regera Sverige, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Det finns inget om rättsområdet. Inget om migrationspolitiken.
- Men en sak är tydlig. Valet handlar om jobben.
- Det är inte så att det inte finns skattesänkningar i de rödgrönas förslag. Det är bara det att de inte går till de som jobbar.

"En politik för hopplöshet"

Fredrik Reinfeldt menar att de som främst drabbas av de rödgrönas förslag är anställda inom vården som inte får sänkt skatt som alliansen vill. Han raljerade också över vad han tycker var en mager regeringsplattform.
- Alliansens satsningar inom vården större än hos de rödgröna. De saknar politik inom rättsväsendet.
- De rödgröna har en politik för hopplöshet, konstaterar Anders Borg.

"Stora belopp"

Anders Borg hade också redan börjat räkna på skillnaden mellan alliansens och de rödgrönas plånboksekonomi och kommit fram till att en sjuksköterska får 500 kronor extra i skatt per månad om de rödgröna och inte alliansen får regera de kommande fyra åren.
Efter att de rödgröna upprepat kravet på höjd bensinskatt gick finansminister Borgs tankar till grannarna hemma i Sörmland.
- Jag bor själv i Katrineholm och känner många som pendlar till Södertälje och för de som pendlar långt är det här stora belopp som det handlar om, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag