Alliansen större - Wetterstrand problem för Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Titta bort, Mona Sahlin!
Det här är inte rolig läsning för dig.
Nu leder alliansen stort och Moderaterna är största parti, enligt Expressen/Demoskops junimätning.
Men ditt stora problem kan vara - Maria Wetterstrand.
- Wetterstrand spelar en roll i detta, säger statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.
Socialdemokraternas ras fortsätter i Expressen/Demoskops junimätning. För första gången i Demoskops historia noterar partiet opinionssiffror under 30 procent - 29,9 procent.
Det är en minskning med 3,9 procentenheter.
Samtidigt ökar Moderaterna med lika mycket och seglar förbi S som största parti. M landar på 34,5 procent.
De stora partiernas kraftiga rörelser gör att alliansen nu leder med 6,6 procentenheter, vilket är en statistiskt säkerställd skillnad mellan blocken.
- Den negativa tendens vi kunde konstatera för S har alltså fortsatt.
- Till bakslaget efter skuggbudgeten kan adderas internationella kriser och oro som Grekland och Israel och i ett sådan skede är det sannoligt lättare för den sittande regeringen än för oppositionen att agera statsmannamässigt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Gynnar Miljöpartiet

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, menar också att Socialdemokraterna tappat stöd på grund av det rödgröna samarbetet - där den givna oppositionsledaren har stor konkurrens från MP-språkröret Maria Wetterstrand.
- De partiledareffekter som finns har gynnat Miljöpartiet och missgynnat Socialdemokraterna.
- Maria Wetterstrand spelar en roll i detta. Hon är också kvinna och har till skillnad från Mona Sahlin inte nåt politiskt förflutet vid makten.
- Mona Sahlin skulle kunna gynnas av rutin och erfarenhet, men det har hos väljarna inte uppfattats som att hon står för det nya och fräscha utan det gamla, säger Bjereld.

De väljer - sofflocket

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar samtidigt att partiets nedgående trend beror på att många S-sympatisörer, inte bara väljer bort Sahlin, utan väljer sofflocket.
Han tror att Sahlins låga förtroendesiffror redan har gett utslag i opinionen.
- Hennes problem med förtroendet har redan lett till att folk sagt att de inte kommer att rösta på sossarna. Det är inget som kommer nu, säger han.
Mona Sahlin meddelar via sin stab att hon hänvisar alla frågor om opinionssiffrorna till partisekreteraren Ibrahim Baylan.
- Det är alltid oroande när man inte har de siffror som man vill ha. Vi har betydligt högre mål än så, men de stora slagen i opinionen visar på stor osäkerhet, säger Baylan.
Baylan vill, precis som Stig-Björn Ljunggren, hellre förklara de rekorddåliga siffrorna med att S-sympatisörer nu i större utsträckning väljer sofflocket.
- Vi har en demobilisering bland socialdemokratiska sympatisörer. Det är många av våra sympatisörer som lagt sig på soffan.
- Men då finns möjligheten att övertyga människor ända in på mållinjen, säger Baylan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag