Alliansen skjuter upp beslut om kärnkraft

Publicerad
Uppdaterad
Allianspartierna skjuter på sin nya kärnkraftspolitik. Det har de borgerliga ledamöterna i riksdagens näringsutskott enats om, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Senareläggningen görs för att blidka en av Centerpartiets kärnkraftsmotståndare, riksdagsledamoten Sven Bergström. Han har hotat med att rösta emot regeringens förslag att dagens reaktorer i framtiden ska kunna bytas ut.
Utskottet föreslår att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort först 1 januari 2011 och inte i augusti, före valet, som det först var tänkt.
Sven Bergström är nöjd och säger till Ekot att "det är jätteviktigt att vi låter väljarna få chansen att säga sitt i denna fråga".

Valfråga

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är en rimlig kompromiss som näringsutskottets majoritet gjort.
- Det finns ett förslag från Sven Bergström som föreslår detta. För mig är det viktigt att vinna riksdagens bifall och att vi får slut på 30 år av inrikes osäkerhet kring hur vi ska få en modern och långsiktig klimat- och energipolitik. Om det är vad som krävs så är det helt möjligt att förena med våra ambitioner.
- Det blir nu också en tydlig valfråga för svenska folket: alliansens långsiktiga klimat- och energipolitik på tre ben mot oppositionens osäkra avvecklingslinje, säger Reinfeldt.

Sahlin: Förvirringen tilltar

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin menar att förvirringen om den borgerliga energipolitiken nu tilltar efter överenskommelsen i näringsutskottet.
- Jag tycker att det här är en katastrof för långsiktigheten i svensk energipolitik och för svensk industris behov av långsiktiga besked. Nu gör moderaterna analysen att de här beskeden betyder att det blir kärnkraft. Sven Bergström (C) gör analysen att det aldrig kommer att byggas kärnkraft i Sverige. Vad är egentligen innehållet i regeringens energipolitik i dag? undrar Sahlin.
- Vi rödgröna har ett tydligt besked. Vi ska inte bygga framtida svensk energipolitik på kärnkraften och det beskedet går vi till val på.

River upp lagen

På frågan om de rödgröna tänker riva upp lagen, säger Sahlin:
- Ja, eftersom vi inte vill bygga ny kärnkraft eftersom det är dyrt, det är osäkert och det är farligt, så kommer det självklart inte att finnas någon lag som möjliggör detta om det blir en rödgrön regering.
Sahlin vill däremot tillåta investeringar som höjer effekten och förbättrar driften av befintliga kärnkraftverk.
- Ja, det har varit viktigt hela tiden att alla energislag måste användas så effektivt och säkert som möjligt. Men de stora investeringarna måste handla om att få fram den förnybara energin, som gör att vi steg för steg i lugn och ro kan avveckla kärnkraften och ersätta den.
Sahlin vill dock inte ange något årtal för när den första reaktorn skulle kunna stängas om det blir en rödgrön regering.
- Vi ska försäkra väljarna och svensk industri att vi i lugn och ro och i takt med att vi får fram ny el kommer att under ordnade former stänga kärnkraftverk för kärnkraftverk, men jag säger inget årtal i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag