Alliansen presenterade sin ungdomssatsning under besöket på Göteborgs kex. Foto: Robban Andersson
Alliansen presenterade sin ungdomssatsning under besöket på Göteborgs kex. Foto: Robban Andersson

Alliansen satsar på lärlingar

Publicerad
Uppdaterad
Nu satsar alliansen på att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Fyra nya miljarder ska satsas mot det som Reinfeldt kallat en "skapad synvilla".
- Vi har länge haft en utpräglat hög ungdomsarbetslöshet, säger statminister Fredrik Reinfeldt, M.
Alliansens fyra partiledare besökte under onsdagsförmiddagen Göteborgs kex i Kungälv. Efter den sedvanliga rundvisningen bland kexmaskinerna presenterade de ett ungdomspaket:

- en särskild lärlingsprovanställning för ungdomar under 23 år.
- särskild lärlingsanställning för gymnasieelever.
- högre studiebidrag för ungdomar med oavslutad grundskole- och gymnasieutbildning.
- förlängd folkhögskolesatsning.
- fler ungdomar i jobbgarantin.
- mer pengar till regeringens omdebatterade coachningssatsning.

Fyra miljarder kronor

Paketet som kommer att ingå i alliansens valmanifest kostar fyra miljarder kronor och ska läggas till de sex miljarder till skola och utbildning som alliansen presenterade i Almedalen.

"Tänkt fel"

Skolminister Jan Björklund är nöjd, särskilt med lärlingssatsningen:
– Vi har tänkt fel i Sverige, alla ungdomar vill inte bli akademiker. Vi måste uppvärdera yrkesutbildningen, säger han.
Kritiken mot att lärlingssatsningarna innebär lägre lön och sämre anställningsvillkor för unga avfärdar Björklund med att det är en fråga för arbetsmarknadens parter och att en lärlingsplats är bättre än att vara arbetslös.
Statsminister Reinfeldt har tidigare kallat ungdomsarbetslösheten för en "skapad synvilla" eftersom det i viss statistik också räknas in heltidsstudenter. Nu var dock ungdomsarbetslösheten ett verkligt problem.
– Vi har länge haft en utpräglat hög ungdomsarbetslöshet, säger Reinfeldt.

Sahlin: "Fluff"

De satsningar i paketet som gäller för 2011 är skarpa, men därefter är det inget löfte utan en ambition – alltså om det finns pengar till det. S-ledaren Mona Sahlin har kallat regeringens ambitionslöften för "fluff".
Fredrik Reinfeldt reagerar starkt på Sahlins kritik.
– Det är ett lättsinne att uttrycka sig så.
– Hon ska nu lova allt skarpt, säger Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag