Här talar alliansen vid Åhléns i centrala Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Här talar alliansen vid Åhléns i centrala Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Alliansen riktar in sig på SD-väljare

Publicerad
Uppdaterad
I ett sista försök att nå egen majoritet riktar nu alliansen in sig på tvekande SD-väljare.
De ska lockas till allianspartierna med hotet om kaos.
- Utsätt inte Sverige för detta experiment, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om Sverigedemokraterna.
Alliansens partiledare avslutade lördagens turné, som också gått till Malmö och Göteborg, utanför Åhléns varuhus på Drottninggatan i Stockholm. Inför hundratalet hurrande alliansanhängare upprepade partiledarna skälen att rösta blått imorgon.
Det avslutande skälet, som också fick flest applåder, var att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.
– Den som tycker om Sverige röstar inte på Sverigedemokraterna.
– De tycker inte om Sverige eller människorna som bor i Sverige. De tar inte ansvar för Sverige utan tänker bara på sig själva, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal.

"Osäkert läge"

Efter talet utvecklade statsministern sina tankar för Expressen.se.
– Risken finns att Sverigedemokraterna blir invalda i riksdagen och att vi då har ett väldigt osäkert läge när det gäller regeringsmakten. I så fall kommer det med ett högt pris, instabilitet.
– Därför vädjar jag till väljare som vill ha en trygg regeringsmakt att rösta på det alternativ som ligger närmast i alla mätningar och det är en alliansregering, säger Reinfeldt.

"Behöver majoritet"

Vice statsminister Maud Olofsson håller med.
– Vi uppmanar folk att rösta fram en majoritetsregering.
Nu pratar ni mycket om att man inte ska rösta på SD?
– Vi har bara velat prata innehåll i politiken. Det kan man konstatera att spelet och det som har hänt kring detta har bara gynnat dem.
– Oppositionen och framförallt Socialdemokraterna bär ett stort ansvar. Det är de som hela tiden har tjatat om spelet kring Svergedemokraterna. De har varit väldigt aktiva i det.
– Vi har tillräckligt mycket erfarenhet från oss fyra partiledare om att vi behöver en majoritetsregering, säger Olofsson till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag