Alliansen lovar ny miljöbilspremie

Publicerad
Uppdaterad
Från och med 2012 ska den som köper en miljöbil kunna få en premie på 40 000 kronor. Dessutom blir den nuvarande skattebefrielsen i fem år kvar. Det har allianspartierna kommit överens om.
Löftet om premien gäller de allra bästa miljöbilarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
- Det är de elbilar som har de absolut lägsta utsläppen. Det skulle också kunna handla om de allra bästa biogasbilarna om de uppnår den här tekniska nivån, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) till Ekot.

Slopad fordonsskatt

Regeringen bedömer att det kommer att säljas 5 000 bilar som klarar miljökraven under nästa mandatperiod. I så fall blir kostnaden för skattebetalarna 200 miljoner kronor.
Regeringen införde 2007 en miljöbilspremie på 10 000 kronor, men den togs bort förra året. I stället infördes slopad fordonsskatt under de första fem åren.
Miljöpartiet presenterade sin miljöbilspolitik på Dagens Nyheters debattsida på tisdagen. Partiet vill införa ett stödsystem där bonus för bilar med låga utsläpp ska betalas genom avgifter på nya bilar med höga utsläpp, enligt fransk förebild.

Skärpta effektivitetskrav

Partiet vill också se skärpta krav på offentliga bilinköp och satsning på förnybara bränslen som biogas och el- och hybridbilar. Bilar med förnybara drivmedel ska också få skärpta effektivitetskrav och förmånsbilar ska bli bränslesnålare genom att förmånsvärdet påverkas av bilarnas koldioxidutsläpp.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag