Enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg finns det en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna rent teoretiskt kan komma att gå till den borgerliga sidan, när rösträkningen är avslutad. Foto: Sara Pettersson
Enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg finns det en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna rent teoretiskt kan komma att gå till den borgerliga sidan, när rösträkningen är avslutad. Foto: Sara Pettersson

Alliansen kan få över 50 procent av rösterna - men ändå inte flest mandat

Publicerad
Uppdaterad
Det skiljer bara 7 108 röster för att alliansen ska ha majoritet.
Omkring 100 000 förtidsröster väntar på att räknas.
Men även om alliansen får över 50 procent av rösterna när valresultatet är klart betyder det inte att man får flest mandat.
- Det beror på hur rösterna faller i valkretsarna, säger Hans Lejsäter på Valmyndigheten.

GRAFIK - JUST NU: Följ den slutliga räkningen av rösterna
När alla röster var räknade efter gårdagens val hade alliansen fått 2 841 756 röster. De rödgröna och SD fick totalt 2 848 864 röster. Därmed fattas det bara 7 108 röster för att alliansen ska ha majoritet.
Klockan 10 på onsdag inleds räkningen av de förtidsröster som inte hann ut till vallokalerna. Sluträkningen kommer att vara klar först på onsdag kväll eller i värsta fall på torsdag förmiddag.

Alliansen har fortfarande chansen att få majoritet

Det är oklart hur många förtidsröster som återstår att räknas, men förra valet var de omkring 100 000 på onsdagen efter valet. Därmed har alliansen fortfarande chansen att få en majoritet av rösterna.
Men det är ändå inte säkert att den får en majoritet av mandaten.
– Det beror på hur rösterna faller i valkretsarna, säger Hans Lejsäter på Valmyndigheten.

Kan avgöras på onsdag

Det finns 310 fasta mandat i riksdagen som fördelas i 29 valkretsar, samt 39 utjämningsmandat som är till för att få ett så proportionerligt valresultat som möjligt.
Enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg finns det en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna rent teoretiskt kan komma att gå till den borgerliga sidan, när rösträkningen är avslutad.
– Det kan bli så att valet avgörs på onsdag, säger han till TT.
Att ett parti eller block kan få en majoritet av rösterna, men ändå inte en majoritet av mandaten har att göra med riksdagsspärren. De partier som kommer in i riksdagen "delar" på de fyra procenten som blir över, vilket nästan oundvikligen ger ett något oproportionellt valresultat.

Svårt bilda stabila regeringsförhållanden

Niklas Bolin, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen på Umeå universitet, menar att varje land måste göra en avvägning mellan hur mycket man ska tumma på partirepresentationen i riksdagen för att få någorlunda stabila regeringsförhållanden.
– Om man inte har någon småpartispärr kan man få svårt att bilda stabila regeringar. Och då kan det bli svårare för regeringarna att få igenom sina beslut i riksdagen, säger Niklas Bolin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag