Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Alliansen i ledning igen

Publicerad
Uppdaterad
Efter succésiffrorna i SCB-mätningen:
Nu rasar Socialdemokraterna - och Moderaterna är största parti.
Ibrahim Baylan, S, oroas av de nya siffrorna.
- Mätningen är en varningssignal, säger partisekreteraren.
I torsdags gladdes Socialdemokraterna och de rödgröna åt SCB-mätningen, som sedan starten 1973 prickat rätt inför alla val, och gav oppositionen 50,2 procent mot alliansens 44,2.
Nu visar Sifos senaste mätning, som utfördes efter den stora SCB-mätningen, omvänt läge med 2,8 procentenheter till regeringens fördel.
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan är bekymrad:
- Mätningen är en varningssignal om någon skulle trott att valet är avgjort. Det är det inte, den visar vad vi sagt länge: Valet blir jämnt. Därför växlar vi upp nu, vi vet att varje insats vi gör tills vallokalerna stänger kan avgöra, säger Ibrahim Baylan.

"Vinden går i vår riktning"

Moderaterna är nu största parti med 32,9 procent.
Men partisekreterare Per Schlingmann slappnar inte av utan menar att den nya mätningen pekar på en jämn kamp in i det sista.
- Men vinden går i vår riktning, säger Schlingmann.

"Val om arbetslinjen"

Per Schlingmann tror att alliansens medvind har två huvudorsaker: Den ekonomiska oron - och Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
- S har väldigt låga siffror och kan vara på väg mot ett katastrofval och det beror på att man har gått med på V:s och MP:s ekonomiska politik. Det här blir ett val om arbetslinjen, säger Per Schlingmann.
Ibrahim Baylan tror fortfarande på valseger.
- Vi tror att vår politik för Sverige med fler människor i jobb och en gemensam välfärd är bättre än den konservativa regeringens politik för ökade klyftor och utförsäljning, säger Baylan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag