Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Alliansen förbi de rödgröna

Publicerad
Uppdaterad
Nu är Alliansen större än oppositionen. DN/Synovates nya mätning visar att Moderaterna är nästan lika stora som Socialdemokraterna. - Valet är helt öppet, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.
De fyra borgliga partierna får tillsammans 48,3 procent i DN/Synovates stora majmätning, som publiceras i dag. Oppositionen tappar och får endast 46,5 procent.
Det är en stor skillnad mot förra mätningen då oppositionen ledde med 51,2 procent mot 43,1 procent för den borgliga alliansen.
- Mona Sahlin har fel om hon har tagit ut en seger i förskott, de senaste mätningarna har visat att läget är jämt inför valet, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

M snart ikapp

Både uppgången för de borgliga och tappet för de rödgröna är statistiskt säkerställt. Samtidigt får Moderaterna 31,8 procent och är nu bara en dryg halv procentenhet mindre än Socialdemokraterna som får 32,5 procent.
- Tidigare moderata väljare som gått över till Socialdemokraterna återvänder nu till Moderaterna, säger Nicklas Källebring på Synovate till DN.

"Jobbfrågan avgör"

Per Schlingmann tror att jobbfrågan avgör valet.
- Det är den fråga som väljarna tycker är viktigast, valet blir en folkomröstning om jobben, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag