Ingrid Tilly vid länsstyrelsen i Karlstad tar emot röstsedlarna från Anne-Marie Eriksson, vice ordförande vid valnämnden i Kristinehamn och Magnus Stenström, ordförande vid valnämnden i Kristinehamn. Foto: Mats Endermark
Ingrid Tilly vid länsstyrelsen i Karlstad tar emot röstsedlarna från Anne-Marie Eriksson, vice ordförande vid valnämnden i Kristinehamn och Magnus Stenström, ordförande vid valnämnden i Kristinehamn. Foto: Mats Endermark

Alliansen - 16 röster från egen majoritet

Publicerad
Uppdaterad
Nio i Göteborg och sju i Värmland.
Så många röster fattadesför att alliansen skulle ta två viktiga mandat.
Nu bedöms chanserna att de borgerliga ska få egen majoritet som ytterst små.
Alliansen tog ett viktigt mandat i Dalarna, och hade chansen att ta ytterligare två - ett i Göteborg och ett i Värmland. Hade de lyckats med detta hade de fått egen majoritet i riksdagen och sluppit Sverigedemokraterna i vågmästarrollen.

"Verkar kört"

Men när rösträkningen på onsdagkvällen var klar visade det sig att alliansen gått miste om mandaten - med ytterst liten marginal. I Göteborg fattades det sju röster för Folkpartiet och i Värmland sju röster för samma parti. Matematikprofessor Svante Linusson uppger för TT att han tror att det nu är kört för alliansens förhoppningar om att få egen majoritet.
- Ja, om det inte skett någon grov felräkning i något av de andra länen. Man ska aldrig säga aldrig, men det verkar kört, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag