Jimmie Åkesson (stående i mitten) och de övriga sverigedemokraterna har för första gången samlats i riksdagens lokaler. Men redan - bara dagar efter valet - pyr missnöjet med hur partiledaren Åkesson jobbar mot de andra partierna. Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix
Jimmie Åkesson (stående i mitten) och de övriga sverigedemokraterna har för första gången samlats i riksdagens lokaler. Men redan - bara dagar efter valet - pyr missnöjet med hur partiledaren Åkesson jobbar mot de andra partierna. Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix

Åkessons utspel skapar internt bråk

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraternas riksdagsgrupp skakas redan av en intern strid.
Partiledaren Jimmie Åkesson anklagas för att vara för mesig när han talar om att partiet ska ta ansvar.
I riksdagens foajé har de förväntansfulla och välskräddade nyblivna riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna samlats. De får besked om vad de ska göra av partiets nye chef för riksdagskansliet, Daniel Assai. Han kommer från Iran och talar svenska med brytning.

Åkesson: "Oj då"

När partiledaren Jimmie Åkesson till slut hittar fram till rätt sessionssal i riksdagen, som vanligtvis används av civilutskottet och har utsikt mot Strömparterren stannar han till och begrundar det vackra rummet och de fyra meter höga dörrarna.
- Oj då, säger han och går sen in till sin väntande riksdagsgrupp.
Där inne väntade ett första viktig diskussion om talmansfrågan. SD kommer tvingas bekänna färg direkt om hur de kommer att agera som vågmästare i riksdagen när ny talman ska väljas och redan nu finns en rädsla bland de mer hårdföra medlemmarna i partiet att SD ska lägga sig direkt.

Oroligheter i gruppen

Flera riksdagsledamöter som Expressen pratat med är oroliga för att Jimmie Åkesson blivit för imponerad av allt som händer i hans nya roll och har retat sig på att han gång på gång poängterar att partiet ska ta ansvar. Den mer hårdföra kärnan vill att partiet istället ska utnyttja en vågmästarställning maximalt för att få ned invandringen och inte bli ett stödparti åt Moderaterna.
- Under de kommande veckorna är det viktigt för oss att visa att vi är beredda att ta ansvar, säger Jimmie Åkesson.
Riksdagsmannen och partistyrelseledamoten Richard Jomshof (SD) från Karlskrona:
- Jag tycker att det är väldigt viktigt att sätta ned foten. Vi måste visa våra väljare att vi vill driva våra frågor. Vi kan ju inte bara sätta oss i knäet på vem som helst. Om vi blir för passiva och släpper genom för mycket kommer väljarna straffa oss.

Gillar socialdemokratin

Han poängterar själv att han gillar den gamla socialdemokratin och tanken på starka fackföreningar.
- När det gäller a-kassan tycker jag att de rödgröna har bättre förslag och alliansen har gått alldeles för hårt fram med sjukförsäkringen. Där hade jag personligen röstat mot alliansen. Utförsäljningen av vissa statliga företag tycker jag också var fel och vad det gäller Afghanistan tycker vi som de rödgröna och det kommer ju snart, säger Richard Jomshof.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag