400 000 osäkra väljare avgör

Publicerad
Uppdaterad
Det borgerliga blocket leder den senaste opinionsmätningen. Men 400 000 osäkra väljare kan avgöra valet den 19 september.
- Bland dessa kommer valet sannolikt att avgöras, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar till Svenska Dagbladet.
35 dagar före valet leder fortfarande de borgerliga partierna i gårdagens SvD:s/Sifomätning.
Men trots prognosen är valresultatet fortfarande osäkert.
Även om de borgerliga leder opinionsmätningen så är det inte säkert att de egentligen leder över huvudtaget. Det är nämligen en felmarginal på 2,8 procent för båda blocken.
- Man ska förstås akta sig för sådana definitiva påståenden. Det enda säkra man kan våga säga är att det är jämnt mellan blocken, säger Toivo Sjörén.

V och SD på gränsen

Om man väger in felmarginalen så kan man ändå se att både Centern och Kristdemokraterna nu är över riksdagsspärren.
Vänsterpartiet balanserar däremot på gränsen liksom Sverigedemokraterna.

S största parti

Nytt för den här mätningen är att Socialdemokraterna åter är största partiet.
- Man kan notera att S knaprat in något i storstäderna. Tidigare låg de på ungefär 20 procent, nu har de kommit upp till cirka 25 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Toivo Sjörén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag