Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vakterna avslöjas på film: Slår försvarslösa och kastar urin

Ordningsvakter som slår, förnedrar och därefter skyddar varandra. Expressen kan nu visa övervakningsbilder från flera fall där vakter har begått brott i tjänsten.

Ordningsvakter som slår, förnedrar och därefter skyddar varandra. 

Expressen kan nu visa övervakningsbilder från flera fall där vakter har begått brott i tjänsten. 

En arrestvakt kastade urin på en inlåst man, en ordningsvakt misshandlade en handfängslad man. 

– Vissa är känsligare än andra, säger en av vakterna.

Expressen har avslöjat att fler än 170 personer på vaktbolagens personallistor har koppling till högerextremism, varav ett tiotal har eller har varit medlemmar i nazistiska organisationer.

Fler än 120 personer på vaktbolagen har dömts för allvarliga brott som exempelvis våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och mordförsök, före sin anställning. 

När man räknar med annan brottslighet, som olaga hot, skadegörelse, egenmäktigt förfarande, ofredande, vapenbrott, stöld och häleri stiger det till cirka 400 personer. 

Och om man även räknar in alla trafikbrott och snatterier stiger det till nära 1 000 personer som har dömts för brott eller fått ett strafföreläggande, baserat på de personallistor som Expressen fått ut från landets länsstyrelser på cirka 34 000 personer.

Dessutom har flera ordningsvakter dömts för brott i tjänsten, trots att deras ordningsvaktskolleger i förhör bekräftat deras versioner som rätten senare underkänt.

Expressen kan nu visa övervakningsfilmerna som avslöjat flera av ordningsvakterna. 

Slog handfängslad man i vakternas rum

T-Centralen i Stockholm, december 2017. 

Två ordningsvakter såg en man som de trodde plankade på tunnelbanan. De omhändertog honom och förde honom till ett så kallat avräkningsrum inne på T-centralen, där han sattes på golvet i handfängsel.

Kort efter att den ena ordningsvakten lämnat rummet böjde den andra sig ned och utdelade ett slag mot mannens huvud.

Kort efter att den ena ordningsvakten lämnat rummet böjde den andra sig ned och utdelade ett slag mot mannens huvud. 

I förhör sa ordningsvakten att han slog till honom för att han skulle vakna till. 

”...mitt enda syfte är att väcka honom från något som jag uppfattar som okontrollerat beteende”, skrev ordningsvakten i ett mejl till utredarna.

Ordningsvakten: ”vissa är känsligare än andra”

”Men jag känner mig lugn över detta, jag hyser inget agg mot MS (målsägande, reds anm) över hans upplevelse, vissa är känsligare än andra”, skrev han vidare.

Hans ordningsvaktskollega bekräftade hans version och intygade att mannen hade varit mycket aggressiv. 

Ordningsvaktens agerande fångades dock av en övervakningskamera. Med stöd av filmen avfärdade tingsätten ordningsvakternas resonemang och dömde honom för misshandel till villkorlig dom och 80 dagsböter.

I förhör sa ordningsvakten att han slog till honom för att han skulle vakna till.

Kollegan som intygade ordningsvaktens version arbetar kvar som ordningsvakt, enligt de personallistor som bolaget lämnat in till länsstyrelsen.

Expressen har varit i kontakt med mannen, som numera är avstängd från sin tjänst som ordningsvakt. Han vill inte kommentera det som hände.

Dömdes för våld mot kroggäst

Uppsala, februari 2017. 

En ordningsvakt arbetade i dörren på en krog. En ung kvinna filmade honom och ordningsvakten ryckte då till sig hennes mobiltelefon. Kvinnan krävde tillbaka sin telefon – men vakten vägrade. 

Ordningsvakten och den unga kvinnan hamnade då i handgemäng. Hon omringades av fyra ordningsvakter som tillkallade polis. 

Bild från övervakningskameran.

I förhör sa ordningsvakten att han bara hann uppfatta att kvinnan riktade ett föremål mot honom, och mot bakgrund av hur hon och hennes väninna ska ha uppträtt tidigare under kvällen så ”snappade han åt sig föremålet i syfte att avvärja ett potentiellt angrepp och för att fastställa föremålets natur”. 

Hela förloppet fångades av krogens övervakningskamera. Ordningsvaktens version avfärdades av tingsrätten, som dömde ordningsvakten för egenmäktigt förfarande. 

Bild från övervakningskameran

Han dömdes dessutom för ofredande, för att ha tagit tag i kvinnans kläder och hår. Han hävdade dock nödvärn.

Kvinnan åtalades för våld mot tjänsteman, för att ha gripit tag i hans hår när hon ville ha tillbaka sin telefon. Hon friades av tingsrätten.

Expressen har varit i kontakt med ordningsvakten, som avböjer att kommentera. 

Vakt dömdes för misshandel och ofredande

Rådmansgatans tunnelbanestation, Stockholm, 2014. 

En ordningsvakt hade tidigare under dagen avlägsnat en kvinna som satt och tiggde vid t-banestationen. 

Ordningsvakten, som hade elva års erfarenhet av yrket, sparkade på kvinnans tillhörigheter som låg i en IKEA-påse intill henne. En man ifrågasatte vaktens ingripande och filmade händelserna. På filmen syns det, enligt tingsrätten, tydligt att vakten ”med kraft” sparkar på påsen.

Skärmdump från dom mot ordningsvakt.

När ordningsvakten såg att mannen filmade tog han tag i honom och förde honom till ett så kallat avräkningsrum. 

När polisen kom till avräkningsrummet visade mannen den inspelade filmen för poliserna. De släppte honom och anmälde ordningsvakten för olaga frihetsberövande. 

Ordningsvakten dömdes för misshandel, ofredande och tjänstefel. 

– Fast jag inte gjorde något fel dömdes jag både i tingsrätt och hovrätt. Jag jobbade 13 år prickfritt, men det blev så medialt så de var tvungna att döma mig, säger han. 

Arrestvakt kastade urin på man i cell

Polisens arrest i Solna, april 2017. 

En arrestvakt gick med bestämda steg ned för korridoren med en kopp i handen. I koppen fanns det urin.

Han hade tidigare under arbetspasset hamnat i en hätsk diskussion med en gripen person och gick mot cellen där den personen satt inlåst. 

En arrestvakt gick med bestämda steg ned för korridoren med en kopp i handen. I koppen fanns det urin.

Mannen öppnade först den ena och sedan den andra dörren och kastade urinen på den intagne. 

Arrestvakten hävdade själv att han fått något kastat mot sig när han öppnade dörren till cellen. Men den versionen avfärdades av tingsrätten.

Mannen öppnade först den ena och sedan den andra dörren och kastade urinen på den intagne.

”Den åberopade filmen har inte gett stöd åt XX:s uppgifter om vad som hänt när han öppnat dörren till YY:s cell”, skriver tingsrätten i domen.

Han dömdes för ofredande till 80 dagsböter. 

Expressen har utan framgång sökt arrestvakten.

Bröt benet på handfängslad man

En ordningsvakt dömdes i oktober 2018 för misshandel sedan han använt greppet ”benlås” på en man i handfängsel. Han använde greppet så hårt att den omhändertagne mannen bröt ett ben, vilket DN tidigare rapporterat om

Expressen har utan framgång sökt honom för en kommentar.

44 ordningsvakter avstängda sedan 2017

Det är Polismyndigheten som kontrollerar och förordnar ordningsvakter på tre år åt gången.

Under 2017 och 2018 inleddes 245 ärenden om att återkalla förordnanden för ordningsvakter, enligt siffror från Polismyndigheten. 

Ett inlett ärende betyder inte nödvändigtvis misstanke om brott, utan kan även bero på att till exempel allmänheten hört av sig med tips. 

44 personer blev avstängda från sin tjänst under 2017 och 2018. 20 ordningsvakter fick då sitt förordnande återkallat och i 14 fall löpte det ut utan förnyelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!