Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vakten som ingrep mot gravida kvinnan: ”Ingen grund i rasism”

Ordningsvakter griper en gravid kvinna vid Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm.Foto: Instagram

Två ordningsvakter ingrep mot en gravid kvinna på Hötorgets tunnelbanestation i januari. 

Händelsen blev en världsnyhet, och vakterna anklagades för rasism.

Efter att utredningen lades ner i veckan ger en av vakterna i DN sin version av det tumultartade ingripandet.

Vakterna från Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm finns med på filmer från tillfället när de i januari lägger ner en kvinna på en bänk med magen och ansiktet neråt och mot väggen.

Reaktionerna mot vakternas handhavande var omfattande på sociala medier. Bland annat anklagades de för rasism på grund av att kvinnan var svart.

Vakten vill vara anonym

I en intervju i DN talar nu en av vakterna – en man i 25-årsåldern – ut om händelserna. Han föredrar att vara anonym. 

– Jag anser att den här diskussionen är så mycket större än ett ingripande mot en svart gravid kvinna. Och jag vill inte liksom vara någon symbol för den stora diskussionen, säger ordningsvakten till DN.

Om att utredningen nu lagts ner säger han:

– Det är inget konstigt att det läggs ner, då det inte har begåtts något brott. Har inget brott begåtts så blir det ju svårt. 

”Jag skiter i hudfärgen”

Om anklagelserna om rasism:

– Jag skiter väl i vad hon har för hudfärg eller bakgrund eller vad det nu är. Jag utgår ifrån hur hon agerar eller vad hon gör. När hon är ett problem, då måste vi också få ut problemet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.