Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väktaren erbjöd skjuts – våldtog kvinna i bilen

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Väktaren fångades på övervakningsfilm kort innan den våldtäkten han nu dömts för för ägde rum.
Foto: POLISEN
Mannen var uniformerad och i tjänst när han erbjöd kvinnorna skjuts.

Den uniformerade väktaren var i tjänst när han erbjöd kvinnor skjuts nattetid – och förgrep sig på dem i sin bil.

Nu döms mannen i 30-årsåldern för våldtäkt och sexuellt ofredande. 

Straffet blir tre års fängelse.

Mannen anställdes av säkerhetsbolaget Tempest i slutet av april och gjorde sina patrullrundor i centrala Stockholm. Bara några månader senare och med några veckors mellanrum förgrep han sig på två kvinnor, enligt torsdagens dom som föll vid Stockholms tingsrätt. 

Vid båda tillfällena, den 11 juni respektive den 23 juni, var mannen uniformerad, i tjänst och åkte runt i sin väktarbil när han erbjöd kvinnorna skjuts. Kvinnorna berättar i förhör att de hade varit ute på festligheter de aktuella kvällarna och att de tog erbjudandet om skjuts eftersom mannen ingav förtroende som väktare. Men väl i bilen, vittnar kvinnorna, började mannen bli obehaglig, aggressiv och tafsa på dem. Den ena händelsen slutade i en våldtäkt, den andra med ett sexuellt ofredande. 

Rätten: Utnyttjat sitt förtroende som väktare

Stockholms tingsrätt skriver i domen att mannen ”utnyttjat sitt förtroende som väktare” och att straffvärdet motsvarar tre års fängelse. Mannen förnekar brott. Han har vidgått händelseförloppet, men menar att det som skett varit ömsesidigt.

Rätten anser kvinnornas berättelser vara trovärdiga att det finns stödbevis för att övergreppen ägt rum. Kvinnan som våldtogs larmade direkt sina vänner och berättade vad hon varit med om. Kvinnan som blev sexuellt ofredad hoppade ut ur bilen när den stannat för rött ljus och kunde snart komma i kontakt med sin pappa och berätta om vad som hänt. Mannen anses däremot inte vara trovärdig, hans förklaringar beskrivs med ord som ”knapphändig” och ”motsägelsefull”.

Kvinnans larm till sin vän.

Som Expressen tidigare kunnat berätta stod det klart redan efter någon månad efter mannens anställning att han flera gånger betett sig olämpligt. Han hade varit otrevlig mot kolleger, skadat flera fordon och varit inblandad i andra incidenter. Arbetsgivaren sparkade honom i slutet av juni efter att ha fått ett klagomål från en kvinna som sa att mannen tagit på hennes lår. Det var efter det som händelserna som nu lett till en fällande dom kom fram i ljuset.

Väktarfirman: ”Man ska känna sig säker och trygg”

– Vi gör allt vi kan för att överhuvudtaget undvika att det här ska kunna ske. Man ska kunna känna sig säker och trygg med oss och vår personal, har Anders Lundström, verksamhetschef på säkerhetsbolaget Tempest, tidigare sagt.

Rätten skriver i domen att mannen, som tidigare är ostraffad, ”under en kort tidsperiod vid två tillfällen förgripit sig på två olika kvinnor” och att det finns risk för att han gör sig skyldig till ny brottslighet, varför han ska sitta fortsatt häktad fram till dess att domen vinner laga kraft.

Expressen söker mannens försvarsadvokat för en kommentar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.